נגישות
נגישות
  • Facebook
  • Whatsapp
  • Facebook Messenger
  • Email

תו ויגן פרנדלי החל לצוץ על פני השטח בקיץ האחרון ובתי עסק שמתהדרים בו, הם כאלה שמציעים לטבעונים להרגיש בנוח ממש כמו חבריהם הקרניבורים.

טבעונים אקטיביסטים וכאלה שפעילים בקבוצות טבעוניות בפייסבוק, יכולים לשגות באשליה שהעולם כולו מצוי בתהליכים מואצים של פרידה מבשר, ביצים וגבינות. אבל כשמגיע הרגע שמתחשק לצאת למסעדה כאחד העם, כזאת שגם אמא שלך תשמח לשבת בה, מתגלה עלפני התפריט מציאות אפרורית מאוד מבחינת ההיצע לטבעונים. עם כל הכבוד למוקפץ ולסלט ירוק, יש כאן אנשים רעבים!

בתחום המזון, תו Vegan Friendly מוענק לעסקים שיש בהם מגוון גדול יחסית של מנות נטולות מוצרים מהחי. העסק עצמו לא חייב להיות טבעוני, רק נחמד לאלה שכן.

 

טבעונות מיסיונרית

עמרי פז, סטודנט למשפטים בן 30 מירושלים, הוא מהאנשים שעומדים מאחורי המיזם. העניין נבט לפני פחות משנה, כאשר פז צפה בהרצאה המדוברת של גארי יורופסקי. ההרצאה גרמה לו לעבור תוך שבוע-שבועיים בלבד מאכילת בשר לטבעונות. הוא הקים קבוצה בפייסבוק שמטרתה להפיץ את הסרטון המטלטל ולגרום לאחרים לעבור לטבעונות. בהמשך חילקו פז וחבריו אלפי פלאיירים וחולצות שמפיצים את הבשורה. "אז התחיל הפרויקט של הווגן פרנדלי," הוא מספר. "בהתחלה רציתי לגרום לאנשים להיות טבעונים, כמעט לכפות את זה עליהם, אבל אז הבנתי שאין תשתית מספקת."

על מנת שהטבעונים החדשים לא יישברו אחרי שיגלו שכל מה שהרחוב מציע להם זה פלאפל, הוקמה העמותה שמטרתה להנגיש את האוכל הטבעוני לטבעונים חדשים וליצור מודעות. חוץ מפז, העמותה מופעלת על ידי גרעין קטן ונחוש של כארבעה אנשים בתוספת מעגל של פעילים שעוזרים כשצריך. כולם פועלים בהתנדבות וללא כל מטרת רווח. תוך פחות מארבעה חודשים, דף Vegan Friendly בפייסבוק צבר יותר מ-11,000 אוהדים ועכשיו כבר יש אתר ועשרות מסעדות שהרוויחו את התו. המספרים ממשיכים לטפס.

 

מה צריך לעשות כדי לקבל את תו Vegan Friendly?

עמרי פז: "חשוב להבין שהעסק לא חייב להיות טבעוני לגמרי. אין משהו פורמאלי כמו דרישה לארבע עיקריות טבעוניות. על כל בית עסק אנחנו מסתכלים באופן ייחודי, עוברים על התפריט וקובעים. ברור שגלידרייה היא לא כמו בית קפה או פיצרייה. מספיק שבגלידרייה יהיו כמה טעמי גלידה מסויה. אנחנו מסתכלים על אחוז המנות הטבעוניות בתפריט, וחשוב במיוחד מספר העיקריות. סימון בתפריט הוא פלוס רציני. אם מדובר בבית קפה, צריך שתהיה לפחות ארוחת בוקר אחת טבעונית. לגבי מקומות שצריך להתקשר אליהם לפני שבאים או כאלה שאם מכירים את הטבח אז אפשר לבקש – זה טוב ויפה שיש גמישות, אבל כדי לקבל את התו הזה צריך להיות ברמה שלא צריך מאמץ מיוחד, אלא לשבת במסעדה ולהזמין כמו כל סועד אחר."

 

איך מצטרפים עסקים חדשים?

"מתקבלות הרבה המלצות מאוהדים בדף הפייסבוק. בהתחלה מיפינו הרבה תפריטים, אבל לאחרונה הרבה מסעדות פונות ואומרות שהן וגן פרנדלי או רוצות להיות ומתכוונות לשנות את התפריט."

 

שלוות עולמים פרדס חנה כרכור

פז וחבורתו פוקדים פיזית את המקומות שמועמדים לתו ובודקים את התפריט - לא רק עם העיניים, אלא גם עם הפה. הוא מספר למשל שפנו אליהם מפיצרייה מצליחה בתל-אביב, אבל לאחר שהסתבר שמציעים שם לטבעונים בדיוק את אותן פיצות, רק בלי הגבינה מלמעלה, היה ברור שהם צריכים להתאמץ קצת יותר. היה גם מקרה של סושייה שאמורה הייתה לקבל את התו והתחייבה להודיע אם יהיה שינוי במנות הטבעוניות שנכנסו לתפריט. בעל הבית היה הוגן דיו ולאחר שהחליט לשנות את המנות בחזרה ללא-טבעוניות, הוא הודיע לעמותה ולא קיבל את התו. המקרה של "טנאת", האתיופית מתל-אביב הוא כבר שליחות של ממש. בעל הבית מסרב להכניס לתפריט מנות לא-טבעוניות והוא יודע שזה עלול לעלות לו באובדן הכנסה. "פה אנחנו נכנסים לתמונה ומפרסמים אותו," פז אומר. אם לשפוט לפי התודות שהתקבלו מבעל המקום בעקבות הפרסום – זה בהחלט עובד.

אם חשבתם שהמנות שמכניסות את המסעדות לרשימה של וגן פרנדלי חוזרות על עצמן, אתם טועים. פז: "אני מוכן להישבע שמעולם לא טעמתי פעמיים את אותה מנה. זה תמיד מעניין, רענן. הייתי ב-30 מסעדות שונות. אפילו ההמבורגרים הטבעונים שונים זה מזה. ההמבורגר של קולוניה בכרכור שונה לגמרי מההמבורגר בשווארמה הצמחונית."

 

אתם מקיימים מעקב?

"יש לנו באתר דף לכל מסעדה והוא פתוח לביקורות ותגובות של גולשים. דוגמה טובה היא שקיבלנו ביקורת על מסעדה שהיא לא בדיוק וגן פרנדלי. הגענו לבדוק וסידרנו את העניינים."

 

איזה מצטרף הכי הפתיע אותך?

"אנחנו עדיין לא פונים לסטיקיות. לפני כמה ימים  פנה אלי מנהל רשת ארצית של חדרי כושר, שלא ידע איזה מנות לשים במסעדות שלו. רותם מהצוות שלנו ישבה איתו והוא כנראה יהיה וגן פרנדלי. אם זה לא שינוי, אני לא יודע מה כן."

 

בשלב זה המדבקה של וגן פרנדלי נראית בעיקר בתל אביב, אבל אפשר לפגוש את התו גם בצפון ובכמה מקומות בבאר שבע. פז מספר שהם חיפשו מקומות ידידותיים באזור ראשון לציון, רחובות ונס ציונה ולא מצאו כאלה, לעומת זאת באזור פרדס חנה-כרכור, מתוך משהו כמו שבע מסעדות, חמש קיבלו את התו. את פז זה לא מפתיע. בקרוב עמותת וגן פרנדלי תיכנס למהלך שבו גם רשתות יקבלו את התו. אנחנו מקווים שאחד התנאים יהיה הפסקת גביית תוספת התשלום השערורייתית על חלב סויה בקפה.

  • Facebook
  • Whatsapp
  • Facebook Messenger
  • Email
דירוג הכתבה
לא אהבתי מעולה
תגובות0
הוספת תגובה
הוספת תגובה

השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה

השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?

תודה ששיתפת אותנו!

נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת

הבנתי

עשינו לך תיאבון? יש לנו עוד הרבה עדכונים טעימים

שם לא תקין
דוא"ל לא תקין
NEWSLETTER

כתבות נוספות של שחר שילוח

עד שלא ממש ידע
מהגינה אל המזלג
טבעי שזה טעים
לטבען את השף
נאים להכיר
גורמה טבעוני  – יש חיה כזו
בין ירושלים לטוסקנה: חוויה קולינרית במבשרת ציון
ארוחה במסעדת על הנהר (צילום: באדיבות המקום)
מסעדות מומלצות במודיעין? יש דבר כזה!
החופש לאכול: מתכוני עוגיות ללא סוכר וללא פחמימות