אם יש משהו שאבא שלי אוהב יותר מלחקור את ההיסטוריה של ארץ ישראל, זה להרצות על ההיסטוריה של ארץ ישראל. בגלל זה ידעתי שכשאשאל אותו מאיפה הגיע השם המשונה הזה, "הנמל הפיזני", אתן לו קצת נחת. ישבנו שנינו בחלל המאורך והמרווח של מסעדת הנמל הפיזני, הנקראת גם מסעדת גלילאו. הגלים התנפצו בעוצמה מטר וחצי מאתנו, קולה של אום כולתום נשמע מהרמקולים, עשן מתקתק של נרגילות אפף אותנו מכל עבר ואבא התחיל בהרצאה שנפתחה עם הגיעם של הצלבנים לאזורנו בשנת 1099.
האמת היא שקיוויתי שאוכל לשאוב ממנו מידע רלוונטי כדי שאחרי הארוחה אוכל לחזור הביתה, לכתוב לכם על החוויה ולתבל את הטקסט בנתונים היסטוריים מרתקים. לצערי ההרצאה המפורטת הופרעה לעתים קרובות עם צקצוקי אושר כל אימת שמנה חדשה נחתה על שולחננו, ועם כל הכבוד ליכולת חלוקת הקשב שלי, נסו אתם להקשיב להרצאה על הקומונות האיטלקיות, על הצלבנים, על העות'מאנים ועל האופן שבו חילקו את השלל בעכו בהתאם למדיניות עליה הוסכם בין המלך לכוחות הצבאיים, בזמן שמולכם ניצבת פארידה במשקל של קרוב לקילוגרם.
אושר גדול בצלחות קטנות
אני זוכר שאבא פתח את ההרצאה עם פירוט אודות הבעיות הקשות שהיוו את מנת חלקם של הצלבנים. הוא סיפר לי על הזרמים הרבים ועל חילוקי הדעות בין הפלגים השונים, שערערו את שלטונם ושהקשו על היכולת שלהם לפעול כגוף אחד. בשלב הזה החלו לזרום לכיוון השולחן סלטי הפתיחה, אז חבל הריכוז שלי הפך לחוט דקיק ובסופו של דבר נפרם חיש מהר. סביב צלחת של חומוס משובח, שבפני עצמו שווה ביקור במקום, נחו לא פחות מאחת עשרה צלוחיות שכל אחת מהן יותר צבעונית ומפתה מזו הסמוכה אליה.
לאחר שהמלצר המקצועי שלנו סיים להניח מולנו את כל היופי הזה, המשיך להפתעתנו והניח עוד שלוש צלחות עמוסות בכל טוב השדה – סלט ארוגולה, סלט פטוש וסלט טבולה. כשהנחנו שהגיע הזמן לפצוח בסעודה, המשיך עם צלוחית מיוחדת במינה שהכילה ארבע קציצות בשר סרטנים ברוטב צ'ילי מתוק ובצלחת עמוסה בקרעי פיתות אפויים ומתובלים בשום, שמן זית וזעתר. מה אומר ומה אגיד? אני די בטוח שגם אבא שלי השתתק עת כל היופי הזה נחת על שולחננו. אני לא בטוח עד הסוף כי כבר הייתי במקום אחר לגמרי, צולל בתוך הסלט הטורקי החריף, מלטף את החך עם הטחינה החלומית, מתלהב כמו ילד מהמטבוחה הקטיפתית ומעלים את חתיכות הגזר המתובלות אחת אחרי השנייה.
הפוגה מהקרבות
במסעדה כמו הנמל הפיזני אפשר בהחלט להסתפק במנות הפתיחה. לא רק בגלל שהן מספקות הזדמנות מצוינת לצאת למסע קולינרי ברחבי המטבח המזרחי, אלא בגלל שבשנייה שצלוחית אחת מתרוקנת, חדשה מחליפה אותה ללא שאלות, טענות או תהיות. במידה ותבחרו אכן להסתפק בסלטי הפתיחה הנפלאים, תיאלצו להיפרד מארבעים ₪ לסועד, אך במידה ותחליטו להמשיך גם לעיקריות, תיאלצו להיפרד משלושים ₪ לסועד בלבד.
החלטנו לקחת נשימה עמוקה אחרי מנות הפתיחה, להתחנן בפני הצוות המתוקתק של המסעדה שיפסיק באופן מיידי לשלוח לנו עוד מהטעים טעים הזה (אולי עוד מילוי אחד אחרון של צלחת החומוס ודי...) ולעיין בתפריטים המרשימים. האמת היא שלא פשוט לבחור מה להזמין במסעדה שמגישה כל כך הרבה מנות ים ויבשה, שכל אחת מהן נדמית כיותר אטרקטיבית מהשנייה. בסופו של דבר החלטנו לתת למלצר שלנו להחליט עבורנו ורק ביקשנו שייקח את הזמן.
ואז הגיעה גברת פארידה
אני יכול לכתוב לא מעט מילים על צלעות הטלה (80 ₪) שנחו על הצלחת המרשימה מול אבי מולידי, אפילו שזכיתי לטעום מהן כזית, שבעברית עדכנית זה אומר ביס וחצי בקושי. העניין הוא שמה שבאמת גנב את ההצגה זה הדג המרשים ביותר שיצא לי לפגוש מקרוב. אני מדבר על דג במשקל של קרוב לק"ג, שטוגן ביד אמן עד שחלקו החיצוני היה פציח וזהוב למשעי וחלקו הפנימי רך כמו שרק דג ים איכותי יכול להיות.
אין ספק שלאכול 700 גרם של פארידה (175 ₪, 25 ₪ ל- 100 גרם) זו חוויה בפני עצמה, אבל כשאתה אוכל את כל היופי הזה בזמן שהגלים בהם שחה הדג עד אותו הבוקר מתנפצים לך על החלון, מדובר כבר בחוויה שאין שנייה לה. אני חייב לכתוב ולשתף שזו הפעם הראשונה שבה לא הצלחתי לסיים דג בכוחות עצמי. למזלי הרב אבי מולידי היה שם לצדי, כמו תמיד, נחוש לסייע לבנו, גם במחיר של חוסר יכולת לנשום כל הדרך חזרה הביתה.
בסיום הארוחה קיבלנו כמה סוגים של בקלאווה, תה מתוק וקפה מר על חשבון הבית. הייתי כל כך שמח לסיים את הכתבה עם איזו אנקדוטה מהעבר של הנמל הפיזני, שנכון להיום אף אחד לא באמת בטוח ששימש כנמל אי פעם, אבל כל מה שאני יכול לספר לכם שממש טעים שם ושמדובר על לא פחות ממקום שחובה לבקר בו. תנו עדיפות לשעות האור, למרות שיש משהו שובה לב בנצנוצי האורות המרוחקים של חיפה מכורתי. בתיאבון!
מה אכלנו:
סלטי פתיחה עבור שני סועדים בהזמנת עיקרית: 60 ₪
צלעות טלה – 80 ₪
פארידה 700 גרם (25 ₪ למאה גרם) – 175 ₪
קפה, תה וקינוחים ערביים – על חשבון הבית
סה"כ: 315 ₪ לשניים
הנמל הפיזני, עכו. 053-9366006
*הכתבה מכילה תוכן שיווקי
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת