עוד לא הספקנו להחזיר את הילדים לשגרה (ואת עצמנו למצב שפיות), והנה חגי תשרי כבר מתדפקים בדלת. יש המון דברים שהתקופה הזאת מביאה עמה - אם זה אוכל מושקע וכמות קלוריות שתפצה על מה שאיבדנו בקיץ, או מפגשים משפחתיים נדירים שהתגעגענו אליהם יותר או פחות. אבל מה שבטוח זה שאין כמו בקבוק יין טוב שילווה את האנרגיות של תחילת השנה החדשה ויוסיף עוד קצת שמחה וטעם לכל הארוחה המתישה. הרבה מהיקבים בישראל השיקו לכבוד החגים יינות חדשים - הזדמנות טובה להקריב עצמנו לטיפה המרה, ולהכין עבורכם כתבה שתעזור לכם לבחור ולהתאים את הבקבוק הנכון. לגמנו לבנים ואדומים, קלילים ומורכבים, מיושנים ונגישים והמון בלנדים מפתיעים. לאור העיתוי והטמפרטורות שמסרבות להוריד הילוך, הרשינו לעצמנו הפעם להתמקד בעיקר (אבל לא רק) ביינות לבנים, ויצרנו המלצות מנומקות במגוון רמות מחיר. מזגו לעצמכם משהו צונן וצאו אתנו למסע שעושה הרבה כבוד לטרואר הישראלי. יש גם תייר שקפץ לביקור.
מינימום מאמץ: איפה קונים אוכל מוכן לחג?
המדריך לערב ראש השנה 2019 במסעדות
מתעסקים בעיקר: מתכונים עם בשר לראש השנה
מתכון לעוגת חג טבעונית שתמיד מצליחה
3 סלטים ירוקים שירעננו את שולחן החג
לבנים
יופי של ים תיכון בכוס: ויתקין, גראנש בלאן 2017 , מהדורת אספנים
קצת על היין: אחת מהפתעות העונה מגיעה אלינו מיקב ויתקין, שיצרו יין מיוחד להפליא ושונה מאוד בנוף הלבנים הישראלי, מבוסס גראנש בלאן עם חיזוק קל של ענבי רוסאן. את הזן הייחודי נטעו בגליל העליון עוד ב-2009, כשהקרקע המינראלית יחסית נתנה פייט ואיזון נהדר לתכונות האסרטיביות של הזן השובב. התוצאה הסופית מורכבת משילוב היין שתסס בחביות אלון ישנות וחדשות, יחד עם שאריות הפרי המרוכז יותר ממיכלי הנירוסטה. מעבר לטעם העשבוני והמעט מורכב, יש כאן יצירה יוצאת דופן ולו בזכות ההתפתחות המעניינת שעובר היין מרגע החליצה. מומלץ ואף חובה לתת לו להיפתח מעט בכוס, ולגלות את סך החוויה כשהיין אף מתחמם מעט. יסלחו לנו ויתקין אם נפציר בכם הקוראים לצאת מהקופסה ולנסות את היין דווקא עם בשרים משובחים, ואם אפשר לערב גם גריל אמיתי בכל הסיפור - בכלל משגע.
מחיר מומלץ לצרכן: 125 שקלים / להשיג בחנות היקב ובחנויות יין מובחרות.
משתנה ומתפתח. גראנש בלאן של יקב ויתקין (צילום: באדיבות יח"צ)
אלגנטיות ישראלית: שרדונה קלו דה גת 2016
קצת על היין: היעדר הפרסום האינטנסיבי אחראי אולי לעובדה שיתכן ולא שמעתם על יקב קלו דה גת עד כה. ראשית - ההפסד הוא שלכם, שנית - תמיד יש זמן לתקן וראש השנה זאת הזדמנות נהדרת להכניס לחייכם חידושים ולשנות הרגלים. יקב קלו דה גת, השוכן בהרי יהודה סמוך לירושלים, ידוע בעיקר בזכות יינות מסקרנים שנוצרים כתוצאה מהתערבות מועטה יחסית בתהליך. מעבר לגוף המלא והמורכב במידה, לשרדונה הזני של קלו דה גת יש תכונות מופלאות שהופכות אותו ליין ישראלי שהוא לא פחות ממופת והנאה בטוחה. רמזים של פרש ומינרליות משתלבים בהמוניה עם יין עמוק והדרי, שעובר יישון של 12 חודשים בחביות עץ אלון ישנות וחדשות. התוצאה היא יין זהוב מלא אופי וסטייל, שיכול אפילו ללוות ארוחה שלמה, ולגרום גם למסורתיים שבכם לוותר על האדום שבאופק.
מחיר מומלץ לצרכן: 170-185 שקלים / להשיג בחנות היקב ובחנויות יין מובחרות.
הנאה בטוחה ששווה את ההשקעה. שרדונה קלו דה גת (צילום: באדיבות היקב)
רעננות עם נוכחות: HERZLYA 2017 בשיתוף יקב מאיה
קצת על היין: מסעדת הרברט סמואל מהרצליה משתפת פעולה עם כמה מהיקבים המובילים בארץ, ועורכת לאורך השנה ערבי קונספט המוקדשים לחבלי היין השונים ברחבי ישראל. המסעדה לקחה כמה מהשתפי"ם צעד אחד קדימה, והשיקה לאחרונה שני יינות חדשים שהצטרפו לתפריט היין הקבוע של המקום – יין לבן בשיתוף עם יקב מאיה ויין אדום בשילוב יקב טוליפ. בחרנו להתמקד ביין הלבן HERZLYA 2017 - המשלב ענבי מרסן מהגלבוע וענבי פראנץ' קולומבר מאזור בנימינה. עבור אלה מכם שחפצים ותרים אחרי יינות לבנים מפתיעים וקצת אחרים – מדובר בבשורה מרעננת. הרברט סמואל הנגישה כאן בלנד לא מתחנף אך נעים, בעל גוף בינוני וחמיצות גבוהה יחסית. אמנם לא מעורבות בתהליך חביות עץ, אבל מדובר ללא ספק ביין עם אמירה, וסיומת מעט מרירה שמלווה את האוכל בדומיננטיות וביטחון. מומלץ במיוחד לחובבי לבנים מושבעים וסקרנים, ולכאלה שרוצים להפתיע את המשפחה מעבר לים עם קצת פאסון ישראלי.
מחיר מומלץ לצרכן: 189 שקלים / להשיג במסעדת הרברט סמואל הרצליה בלבד.
בשורה מרעננת. יינות הרברט סמואל בשיתוף יקבי מאיה וטוליפ (צילום: באדיבות יח"צ)
אפרטיף לקו המירוץ: רקנאטי, פרנץ' בלנד 2017
קצת על היין: למי מכם שחובב נוכחות של מתיקות עדינה נמליץ על היצירה הצוננת מבית יקבי רקנאטי. היין, חצי יבש, מבוסס על זן הפרנץ' קולומבר, שמקבל חיזוק ממעט ענבי סובניון בלאן ומלך יינות הקינוח - המוסקט. הבלנד עבר תסיסה בטמפרטורה נמוכה, מה שמקנה לו ארומות דומיננטיות במיוחד וטעם עשיר מלא ביטחון וגאווה. חשוב לציין שרמת המתיקות ביין מחושבת ומעודנת, ולא כזאת שלוקחת את הבמה או מערפלת את טעמי האוכל. יופי של בחירה קיצית ומאווררת, שתתאים למגוון אורחים ולשבירת הקרח של קבלת הפנים החגיגית.
מחיר מומלץ לצרכן: 85 שקלים / להשיג בחנויות היין המובחרות.
רענננות במתיקות מעודנת. פרנץ' בלנד של רקנאטי (צילום: עמרי מרון)
בגובה העיניים: רמת הגולן, גמלא השמורה סוביניון בלאן 2017
קצת על היין: החיים בקיץ הישראלי הלוהט זאת רק סיבה אחת למה אנחנו כל כך אוהבים סובניון בלאן. נכון, לא מדובר במקרה הזה ביין מורכב במיוחד, אך ענבי הסובניון בלאן של רמת הגולן, הגדלים בתנאים אופטימלים וקרירים, יוצרים כאן יין מאוזן, קליל ונגיש שמתאים לתחילת ארוחה ומעורר את התיאבון כל השנה. היין מתאפיין בטעמים מובהקים של פירות מתקתקים כמו גויאבה, מלון ואננס ורעננות ירוקה שמלווה ברקע כל לגימה. מתאים בעיקר למי שמחפש התחלה צוננת ורגועה, בלי טעמים מורכבים מדי שמתגלים עם הזמן.
מחיר מומלץ לצרכן: כ-50 שקלים / להשיג ברשתות השיווק וחנויות היין השונות.
בלי התחכמויות. סובניון בלאן של יקב רמת הגולן (צילום: באדיבות יח"צ)
מהיקב המשפחתי לארוחה משפחתית: תשבי, כחול לבן 2017
קצת על היין: אופציה נגישה יותר לחובבי הז'אנר המתקתק הוא ממסך הלבנים של יקב תשבי, שהופק מהכרמים הוותיקות של זיכרון יעקב. מיקום הכרמים והקרקע, בשילוב הגובה והבריזה מים תיכון, אחראים, גם הם, לענבים עדינים באופיים ואחוז סוכרים גבוה יחסית שמגבש את היין הסופי. האף פוגש טעמים פירותיים מאוד, והיין יכול להתאים בעיקר לבצקים, גבינות עשירות ואוכל חלבי. לא מחייב או אמיץ במיוחד, אבל בהחלט קליל ומכייף, ומשקף שמחה ישראלית במיטבה.
מחיר מומלץ לצרכן: 35 שקלים / להשיג בחנות היקב וחנויות היין המובחרות.
כיף עם מאפים וגבינות. כחול לבן של יקב תשבי (צילום: מוטי פישביין)
חמיצות עם ערך מוסף: שרדונה דרך ארץ
קצת על היין: חברת שקד משיקה לכבוד החג מארז יינות מיוחד בשיתוף פעולה עם עמותת אקים ירושלים, המטפלת באנשים עם מוגבלות שכלית. המארז מעוצב בציוריהם של אמנים בעלי מוגבלות, וההכנסות ממכירת המארזים ייתרמו לשיפור חייהם של חניכי העמותה. בתוך המארז יחכו לכם שני יינות של דרך ארץ, שהופקו מכרמים באזור שפלת יהודה: האחד קברנה סוביניון ושני לבן מענבי שרדונה - שניהם לא עברו שהיה בחביות עץ ותססו במיכלי נירוסטה בלבד. בולטת בטעימת השרדונה בעיקר חמיצות גבוהה האופינית לזן, שאולי מעט משתלטת אך תמצא חן בעיני חובבי הז'אנר. מומלץ לקררו היטב ולהגיש לצד מנות שומניות שיאזנו את סך החוויה.
מחיר מומלץ לצרכן: 79 שקלים למארז / להשיג דרך חנות היקב וחנויות היין המובחרות.
הצד החמוץ של השרדונה. יינות דרך ארץ במארז אקים (צילום: אייל קרן)
אדומים
טרואר ישראלי: אמפורה, קברנה פרנק 2013
קצת על היין: מעבר להיותו יקב אקולוגי מרתק, אמפורה שוכן באחד המבנים היפים והמרשימים בארץ, בחוות מקורה שבלב הכרמל הירוק. לעובדות אלה אולי אין קשר ישיר ליצירות המוקפדות של היקב, אבל הן בהחלט משלימות את הרושם המהודק שנוצר כאן, ככל הנראה, גם מהסיבה שהתסיסה נעשתה במכלים קטנים (מה שתורם לשליטה רחבה יותר בתהליך). יין זה הוא חלק מסדרת ריטון של היקב, שמתמקדת בזנים האופייניים של בורדו (קברנה פרנק, קברנה סובניון ומרלו). כאן אנחנו פוגשים את הזן בשיא תכונותיו, שמגיע חמוש ברמזים עבים של פירות בשלים, פטל, פלפל ירוק, וניל והרבה עץ. ליין עוצמות, עומק ומורכבות גבוהה יחסית, אך עם זאת לא מצאנו אותו יומרני מידי. אופיו הקלאסי מתחבר למגוון מנות ובעיקר לבשרים מדושנים ברטבים וטעמים.
מחיר מומלץ לצרכן: 180 שקלים / להשיג בחנויות היין המובחרות.
הבחירה המושקעת. קברנה פרנק 2013 של יקב אמפורה (צילום: באדיבות יח"צ)
האדום של הקיץ: ברינג'ר, זינפנדל 2016
קצת על היין: אחד מהזנים הפופולאריים של תעשיית היין בארה"ב מגיע אלינו מיקב ברינג'ר הוותיק - אולי לא תוצרת מקומית באווירת הקדושה של החגים, אבל תסמכו על האמריקאים שהם יודעים מה ומתי לשלוח אלינו. האקלים החם בקליפורניה לא משאיר הרבה צ'אנסים ליינות כבדים ומסובכים להשתלט על החך המקומי, על כן כוס של זינפנדל קליל וזורם תתאים גם לנו הישראלים, ותשלב בלי מאמץ במגוון ארוחות. הזינפנדל הנוכחי עגול מאוד, קליל, עם טעמים אדומים ברורים וחמיצות קלילה שנשארת אחרי הלגימה. גם כאן מדובר ביין צנוע יחסית ולא מתיימר, אבל יופי של אפשרויות לאדום אוורירי, קל לשתיה ונעים לאירוח.
מחיר מומלץ לצרכן: 75 שקלים / להשיג בחנויות היין המובחרות.
פופולארי וקליל. זינפנדל של ברינג'ר (צילום: באדיבות יח"צ)
קריצה לקרם דה קסיס: הרי גליל, סירה 2017
קצת על היין: היין הזני של הרי גליל לא הגיע לעולם כדי להפיל אתכם מהרגליים, אבל בנינו? זאת גם לא הייתה כוונתו - הוא צעיר ולא מרוסן, בעל אף חזק מאוד של שזיף בשל, וצבע סגלגל ועמוק שמאפיין את הזן האהוב על הישראלים. היין עבר שישה חודשים במיכלי נירוסטה בלבד - מה ששימר את נוכחות הפרי החזק והפך אותו לשחקן העיקרי בכל הסיפור. האקלים בהרי הגליל השליך גם כאן על אחוזי הסוכר, שהשפיעו באופן ישיר גם על אחוז האלכוהול הגבוה (15%!) שמגיע איתו כעסקת חבילה. בהחלט תמורה חביבה לכסף.
מחיר מומלץ לצרכן: 35 שקלים / להשיג בחנויות היין וברשתות השיווק.
צעיר במחיר נגיש. סירה של הרי גליל (צילום: חגית גורן)
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת