סוף החורף, כשהשמש מלטפת ועוד לא חם מדי, הוא בדיוק הזמן להיכנס לאוטו ולנסוע דרומה, אל מקום שבו הטבע צבוע באדום של כלניות וורוד של רקפות. אזור מטה יהודה, שזכה למיתוג "הלב הירוק", נמצא במרחק נסיעה קצר ממרכז הארץ. הירוק שבשמו מתייחס לנופים, אשר משובצים במטעי זיתים וכרמים, מנזרים וכנסיות, מושבים וקיבוצים. הסביבה הכפרית הזו היא כר פורה לחוות צאן ויקבים וגם לעשרות בשלנים שמתמחים במאכלי עדות מכל הסוגים.
תפאורה זו היא רקע לפסטיבל האוכל כפרי במטה יהודה, שיימשך מ-7 עד 29 במרץ. זוהי שנתו ה-14 של הפסטיבל, שנערך בסימן 50 שנה למטה יהודה ויתפרס על פני ארבעה סופי שבוע. במרכזו עומד אוכל כפרי עונתי, כזה שתושבי האזור מגישים בבית, שחושף מסורות קולינאריות עדתיות ועל הדרך תורם לפרנסה. ביום סיור שערכנו לקראת הפסטיבל גילינו כמה פנינים שמצדיקות ביקור.
ה-מקום בה"א הידיעה לפתוח בו את הבוקר הוא מלון יד השמונה, שהבראנץ' שלו נכלל בכל רשימת הבראנצ'ים הטובים בארץ. שביל קצר מוביל ממגרש חניה אל מבנה מחופה קורות עץ, וכשנכנסים פנימה קשה לדעת על מה להסתכל קודם – על נוף מרהיב של הרי יהודה שנשקף מהחלונות או על בופה מהחלומות. המילה "עשיר" היא אנדרסטייטמנט למבחר של כל מה שאפשר לרצות לארוחת בוקר: גבינות, דגים מעושנים, שקשוקה רגילה ותרד, פסטות, מאפי פילו, סלטים בכוסיות אישיות ועוד. אורחים שלנים במלון ביום חמישי מקבלים את הבראנץ' כארוחת בוקר ללא תוספת מחיר, והחדרים נעימים כך שהעסקה בהחלט משתלמת. לאחר הארוחה מומלץ לסייר בגן התנ"כי הסמוך, ובו גת, מקווה ומתקנים תנ"כיים משוחזרים.
משם המשכנו לגלריית קקאדו במושב צפרירים. רעות שחר מייצרת אמנות שימושית מעץ בסגנון ייחודי אופייני, ובמסגרת הפסטיבל תפתח בית קפה צמחוני. התפריט כתוב על לוח עץ וכולל מנות קלילות על קו התפר שבין אסייתי למקומי כמו מרק בטטה, קוקוס, פטריות וג'ינג'ר עם עשבי תיבול מהגינה ופוקצ'פיצה, חיבור בין פוקאצ'ה לפיצה עם תרד, פלפלים וגבינות עזים. לאחר הארוחה או לפניה, תלוי בלוח הזמנים שלכם, כדאי לעצור בקומת הקרקע במתחם "נקודת מוצא", לשכור אופניים ולצאת לטיול בפארק עדולם הסמוך.
קפיצה קטנה לשריגים-ליאון ואנחנו כבר בחצר של צוקית, גמלאית של צה"ל שכיום מארחת בביתה קבוצות כל השנה לארוחה כורדית מסורתית. בספר האורחים שלה רשומים אורחים מכובדים כמו שגרירי יפן ומונקו, אך ביתה פתוח לכולם. בפסטיבל היא תבשל לפי המתכונים של ננה, סבתא בכורדית, כאשר הכוונה היא לסבתא רחל, בשלנית ששמה יצא למרחוק. קובה, ממולאים, עוף ברוטב רימונים ומנות נוספות מהמטבח הכורדי יוגשו בחצר על שולחנות ערוכים. מכל השפע אסור לפספס תבשיל לוף ארץ ישראלי, צמח בר רעיל שצוקית קוטפת בעצמה, מבשלת והופכת למעדן בתוספת עגבניות מרוסקות, בצל מטוגן ותבלינים. כדאי להזמין מקום מראש, ואפשר לקנות במקום אוכל ולערוך פיקניק בחיק הטבע.
למטבח הערבי יש גם כן ייצוג בפסטיבל בבית של סלווה, מסעדה ערבית אותנטית בעין נקובה. סלווה, בשלנית שגם מרכזת את מועדון הקשישים של הכפר ובעלה, מנהל מזון ומשקאות במלון בירושלים, מארחים מכל הלב בנדיבות מופלאה. על שולחן ארוך כמו בליל הסדר ערוכים מגשי אוכל ערבי אותנטי, כלומר לא חומוס ופלאפל אלא כיסונים במילוי גבינת כבשים וזעתר, מנסף וסינייה. המטבח עונתי ומקומי, וכך אפשר למצוא במגש הממולאים לשון בר, צמח שגדל בתחילת האביב, שסלווה ממלאה באורז ומבשלת. אחרי שמתפעלים מהמגוון והצבעוניות מגיע מסמר הערב – מקלובה יפהפייה בשכבות שפשוט אי אפשר לעמוד בפניה.
אוכל אתני בסביבתו הטבעית, כלומר בבתי התושבים, הוא לב הפסטיבל, אך מסביבו יש מעטפת פעילויות לכל המשפחה: סדנאות, מפגשים קולינאריים, היכרות עם מבשלות בירה ויקבים מקומיים ואירוע אמנים מארחים שיציגו עבודות אמנות וחפצי נוי. כולם מחכים לכם, רק תבואו.
פרטים נוספים באתר מחלקת התיירות של מטה יהודה ובדף הפייסבוק "הלב הירוק תיירות מטה יהודה".
בטטא מחשי בלחמא (תפוח אדמה ממולא בבשר אפוי בתנור) -
הבית של סלווה – עין נקובה
מצרכים:
5 תפוחי אדמה בינוניים
1 בצל גדול קצוץ
½ ק"ג בשר בקר טחון גס
¼ כוס צנוברים קלויים
¼ כוס שקדים קלויים
½ כפית כמון
½ כפית פלפל שחור
11/2 כפית בהרט
11/2 כפית סומק
מעט שמן לטיגון
1 כוס מים
1 כף רסק עגבניות
3 שיני שום פרוסות דק
אופן ההכנה:
קולפים את תפוחי האדמה. מרתיחים מים בסיר ומבשלים את תפוחי האדמה מספר דקות. מוציאים, את תפוחי האדמה (לא שופכים את המים) חוצים ומרוקנים את תוכם תוך השארת דופן בעובי 1 ס"מ לפחות. מכבים את האש ומוסיפים למי הבישול שבסיר כפית מלח. מחזירים את תפוחי האדמה פנימה למספר דקות.
שמים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל. מוסיפים בשר טחון, צנוברים, שקדים ותבלינים. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש נמוכה כ-15 דקות. מצננים וממלאים את תפוחי האדמה.
מערבבים בקערה מים, רסק עגבניות ושיני שום פרוסות. מתבלים במלח ופלפל.
מניחים את תפוחי האדמה הממולאים בתבנית ושופכים מעל את הרוטב.
אופים בתנור מחומם מראש ל-160 מעלות למשך רבע שעה.
תמונה בעמוד הבית: הבית של סלווה. צילום: חיים רוז
תמונה בראש העמוד: צילום חיים רוז
כתבות נוספות של שרון בן דוד
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת