בחורף, במיוחד עם טמפרטורות נושקות לאפס כפי שכבר הספקנו לחוות, תבשיל קדרה הוא חובה נעימה. הריח יוצר טיזר כבר שעות לפני הארוחה – שלא לדבר על התנור שמחמם את הבית - וכשהסיר מוגש לשולחן אין עונג גדול יותר מאשר להרים את המכסה ולגלות מה קרה לכמה חתיכות בשר וירקות שזרקנו פנימה. למרות כל הטוב הזה, לפעמים לא מתחשק להתקשקש עם קניות והכנות. בדיוק לשם כך אספנו חמישה תבשילי קדרה שונים זה מזה, שמוגשים במסעדות באזורים שונים בארץ. ואחרי שמסיימים אפשר ואף רצוי לצלול חזרה לפוך.
הקדרה הקלאסית – מסעדת עשר
קדרת לחי על פולנטה. נתח לא יוקרתי אבל עם המון טעמים בבישול ארוך עם יין אדום ועשבי תיבול מוגש על שני משולשי פולנטה אפויה עם טעמים ברורים של כמהין. מנה של חורף, כבר אמרנו?
מחיר: 67 ₪.
לפני/אחרי: קומפוט של סבתא נחי (19 ₪), מנה אחרונה אולטימטיבית עם טעם של בית, והדבר היחיד שאפשר להכניס לפה אחרי שמסיימים עם הקדרה.
עוד משהו: מאחורי הסירים עומדים שניים, נחי אלקין לשעבר מבטי ונחי מבשלים במושב רמות, ושי יואלי שעבד במאנטה ריי. תפריט טעימות בן עשר מנות המוגשות למרכז השולחן מאפשר להתרשם בצורה הטובה ביותר מהסינרגיה בין הסגנונות השונים.
עשר, קרליבך 10 תל אביב, 03-5644015
הקדרה המתוחכמת - המטבח של רמה
נתחי פילה עגל מיושן בגלייז של יין אדום וציר בקר, קרם של בטטה אפויה בתוך מלח עם קונפי שום, וסליקורניה בוויניגרט כמהין. שילוב של טעמים וטכניקות שמחמיאים בצורה הטובה ביותר לפילה ולא גונבים ממנו את ההצגה.
מחיר: 148 ₪.
לפני/אחרי: מרק כרובית מוקרם עם קרוטונים וטוויל זיתים (42 ₪) או אספרגוס בשמן זית ומיץ תפוזים (56 ₪).
עוד משהו: המטבח של רמה, מסעדה כפרית בהרי ירושלים, פתוח רק בסופי שבוע. זה הזמן להתלבש היטב ולנסוע לחוות את הטבע מקרוב, בתנאי שאין תחזית שלג שישאיר אתכם תקועים בכבישים.
המטבח של רמה, נטף, 02-5700954
הקדרה האיטלקית - לוקה
תבשיל זנב שור בחומץ בלסמי וירקות שורש על פולנטה מתוך תפריט החורף החדש של המסעדה בהשראת צפון איטליה. בשר מבושל עד כדי היפרדות מהעצם כמעט מוגש עם ירקות שורש שספגו את הטעמים. פולנטה מתירס טרי היא בונוס, שבמקרה זה אפילו גונבת את ההצגה.
מחיר: 89 ₪.
לפני/אחרי: סלט עגבניות מעגבניות טריות וצלויות, צנונית, בצל, זיתים על יוגורט ביתי ושמן פסטו. רענן וקליל. ( 42₪).
עוד משהו: השף דויד גרויסמן למד לבשל באיטליה אצל מאמות מקומיות במטבחן הפרטי.
כשחזר לארץ עבד כמלצר בבית קפה חיפאי עד שבעל המקום זיהה את הפוטנציאל והזמין אותו להוביל מסעדה חדשה שהקים, ומאז ועד היום הוא בלוקה.
לוקה, השונית 2, מרינה הרצליה, 09-9514000
הקדרה הדגית – אלבאבור והים
סיאדייה, תבשיל דייגים שמקורו בלבנון ומשם התפשט בכל המזרח התיכון. פילה דג בהתאם למה שנתפס ברשת באותו יום מבושל למשך זמן ארוך עם אורז וירקות. התוצאה קלילה ומעודנת, ולא תשאיר אתכם מעולפים כמו אחרי קדרת בשר.
מחיר: 95 ₪.
לפני/אחרי: כנאפה (30 ₪) עם שערות קדאיף, גבינת שמנת ושברי פיסטוק. מתוקה בטירוף ועתירת קלוריות אז מומלץ לחלוק.
עוד משהו: אלבאבור העכואית היא המסעדה השלישית בבעלות השף חוסאם עבאס, אחרי האחות הוותיקה באום אל פאחם והצעירה יותר ביקנעם. שילוב בין מיקום מהיפים שיש על חוף הים של עכו, חלל תקרות גבוהות וחלונות גדולים ומטבח מתוקתק, שמבטיח שכאן לא יהיו נפילות.
אלבאבור והים, ההגנה 16, טיילת עכו, 04-6289115
הקדרה הבין עדתית - ברטי
תבשיל בקר בחוואייג' וצ'ילי, קומבינציה שנשמעת בהתחלה קצת מוזרה אבל מצליחה לחבר בין תימן למזרח אסיה בפיקנטיות נעימה. מוגש עם מלפפונים חתוכים ופיתה באפייה ביתית להרכבה עצמית. מנה לא גדולה מדי שמחממת את הגוף, ובניגוד לתבשילי קדרה רבים מאפשרת אחר כך להמשיך לתפקד.
מחיר: 55 ₪.
לפני/אחרי: מלבי (40 ₪) עם שערות קדאיף וקונפיטורת ורדים. אחד הטעימים ever, צריך לטעום כדי להבין.
עוד משהו: אם מתחשק תבשיל קדרה אבל לארוחה מצטרף טבעוני, אין סיבה להלעיט אותו בסלט ואורז בלבד. בברטי יש מנות טבעוניות טובות, שאולי יעשו גם לכם חשק לנטוש את הבשר ולחבור למחנה של גארי יורופסקי.
ברטי, המלך ג'ורג' 88, תל אביב, 072-2512950
תמונה בראש העמוד: קדרת לחי על פולנטה של מסעדת עשר. צילום: אנטולי מיכאלו
כתבות נוספות של שרון בן דוד
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת