מה אומר לכם הקול הבא – רגל קרושה, כבד קצוץ, גפילטע פיש... האסוציאציה המיידית מתחברת לצבע אפור ולטעם שהמילה גורמה רחוקה ממנו כמו תל אביב מוורשה. אלא שיש הפתעות בחיים, ושבוע האוכל הפולני הראשון, שיתקיים בתאריכים 4-11 בנובמבר, בא להפריך בדיוק את הדעות הקדומות האלו.
הפסטיבל נערך ביוזמת המכון הפולני בישראל, גוף שמטרתו להפיץ בישראל את התרבות הפולנית העכשווית באמצעות אירועים, סדנאות, סיורים מקצועיים ומפגשים בין יוצרים ישראלים ופולנים המאפשרים שיח רב-תרבותי וקירוב תוך הפריה הדדית. שבוע האוכל נועד להביא את הפולקלור הפולני מהמקום שכולנו הכי מתחברים אליו, דרך הבטן, במקביל לביקור ממלכתי של נשיא פולין בארץ.
התוכנייה, שלא לומר התפריט, כוללת יותר מ-40 אירועי קולינריה ותרבות שיערכו ברחבי הארץ: שחזור ארוחות היסטוריות וספרותיות, סיורים קולינריים, טעימות וודקה פולנית, תערוכות צילומי אוכל, סדנאות בישול של אוכל פולני-יהודי ועוד. מתוך ארוחות משותפות שיבשלו שפים ישראלים ופולנים בולטת ארוחת טעימות חד פעמית שבה יארח מאיר אדוני שף מסעדת כתית את ווייצק אמרו, שף מסעדת אטלייה אמרו מוורשה. המפגש בין השף הפולני הראשון המחזיק בכוכב מישלן ובין אחד השפים הבכירים בארץ אמור להיות סינרגיה של מזרח ומערב. אמרו יביא איתו חומרי גלם נדירים ועונתיים שיוטסו במיוחד מפולין, ואדוני יבשל מנות פולניות קלאסיות בפרשנות אישית ומודרנית. מי שלא יכול להרשות לעצמו את הארוחה החגיגית (485 שקלים לאדם במושב ראשון, 590 שקלים במושב שני) יוכל למצוא באותו ערב במזללה, האחות הקטנה של כתית, מנות בסגנון בית מרזח פולני.
מלבד ועידת הפסגה יתקיימו מיני-ועידות פולניות-ישראליות במסעדות שונות בארץ, לדוגמה השף ארתור מורוז, בעל מסעדת בולאי המפורסמת במחוז גדנסק, יבשל עם השפים אסף גרניט, אורי נבון ויוסי אלעד במסעדת מחניודה בירושלים תחת הכותרת "ערק, וודקה ומה שליד", וחוקר ומבקר האוכל פיוטר ביקונט יתארח בבר המנזר בתל אביב לארוחה בהשראת ספרו המפורסם "המטבח היהודי של באלבינה פְּשֶפּיוּרְקוֺ". אירוע הוקרה למסדר אבירי הקישקע, לא פחות, יתקיים במסעדת סנדר בדרום תל אביב. השף זמי שרייבר יערוך ערב חגיגי לכבוד אנשי המסדר, אגודת סתרים של חובבי המטבח הפולני-יהודי. שגריר פולין בישראל יכבד בנוכחותו והתפריט יכלול טעימות, סיפורים, מעשיות והפתעות. בצהרי יום שישי יוגש במסעדות ובברים בתל-אביב, בירושלים ובחיפה תפריט אוכל ואלכוהול מיוחד בהשראת בתי מרזח פולנים ויהודים בסגנון פולני (או להיפך). בין גפילטע לקישקע יוקראו קטעי שירה ויועלו מופעי רחוב, כשברקע מתנגן פסקול פולני אסלי.
מתוך שלל אירועים עיוניים-תרבותיים מושך תשומת לב מיוחדת "א'-ב' של מטבח פולני בבית העיר" - ערב שיעסוק בתחומים שונים של המטבח הפולני והשלכותיו על התרבות. שפים, עיתונאים, שחקנים, סופרים, משוררים, מוסיקאים, אמנים, חוקרי אקדמיה ואנשי רוח קיבלו משימה להעלות אסוציאציות שקשורות בביטוי הבעייתי "מטבח פולני" לפי אותיות האל"ף-בית. כך עלו כמובן קרפיון, מרק עוף ותפוח אדמה אך גם הקשרים תמוהים כמו כוכב מישלן ופריז. כללי המשחק פשוטים: כל אחד מהדוברים יקבל מספר דקות כדי להציג את הנושא כראות עיניו במוזיקה, וידאו, קטעי קריאה, סיפורים ביוגרפיים, מיצגים אמנותיים וכל מדיה אחרת. כמה דוגמאות על קצה המזלג: השף עומר מילר (חדר אוכל, שולחן) יבשל מרק עוף עם קרפלעך וידבר על מקומו של המטבח הפולני במטבח האישי שלו ובמטבח הישראלי בכלל, השחקנית ליליאן ברטו תציג קטע מתוך "איוב" של חנוך לוין, והיזם ואיש העסקים יוסי ורדי ידבר על הקשר בין צנע להייטק. רשימת המשתתפים כוללת שמות מכל תחום כמעט, מהשפית ועיתונאית האוכל הילה אלפרט והעיתונאי והסופר יגאל סרנה דרך השף וחוקר האוכל האשכנזי שמיל הולנד והמאיירת ומחברת ספרי קומיקס רותו מודן, ועד ליאור הרגיל הבעלים של בר המנזר ולהקת קרח 9.
שבוע האוכל הפולני הראשון בישראל מתקיים בשיתוף משרד החוץ ומשרד התרבות הפולני, השגרירות הפולנית בישראל, עיריית תל אביב – יפו ומוזיאון בית העיר, חברת התעופה הפולנית LOT, עריית חיפה ומנהלת העיר התחתית, התחנה הראשונה בירושלים והמכון לחקר יהדות פולין באוניברסיטת תל אביב. הפקה וניהול אמנותי: אריה רוזן, מנהל תכניות התרבות במכון הפולנית, ועיתונאית האוכל רונית ורד.
לתכנית המלאה ולהרשמה באתר האינטרנט- www.pcw.co.il
כתבות נוספות של שרון בן דוד
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת