"שבוע האוכל הפולני" יוצא לדרך בפעם השנייה ויתקיים בין התאריכים 28.11-6.12. האירועים ביוזמת המכון הפולני בישראל, בשיתוף עם עיריית חיפה ובהפקה וניהול אמנותי של אריה רוזן, מנהל תכניות תרבות במכון הפולני בישראל, ועיתונאית האוכל רונית ורד. השנה יתקיימו חלק ניכר מהאירועים בעיר התחתית בחיפה. ברחובות ובסמטאות הסובבים את הנמל עשו עולים רבים מפולין וממדינות אחרות את צעדיהם הראשונים בארץ ישראל.
שבוע פולני עם מאיר אדוני
השף מאיר אדוני יגיש במהלך כל שבוע האוכל הפולני תפריט שהוא מחווה מודרנית למורשת היהודית-פולנית במסעדת לומינה בתל אביב.
גפילטע פופ-אפ
מסעדת פופאפ ומקדש ראשון מסוגו בארץ לגפילטע פיש, מאכל יהודי-מזרח אירופאי שנוי במחלוקת שמעורר רגשות עזים בקרב אוהביו ושונאיו. במשך קרוב לשבוע תגיש מסעדת הפופ-אפ, פרי שיתוף פעולה בין המעצבת רוני לוית ובין הבר-מסעדה שישקו בתל אביב, תפריט שכולו גרסאות מסורתיות ומודרניות של גפילטע פיש. חלל מסעדת הפופ אפ יעוצב ברוח הגפילטע.
מאפים פולנים ברחבי הארץ
שיתוף פעולה בין המכון הפולני לבין ארז קומרובסקי, האקדמיה לעיצוב בצלאל ושורה מובילה של קונדיטורים ואופים ישראלים. בהאנגר בעיר התחתית חיפה יוקם מיצג לחם חד-פעמי בהשתתפות ארז קומורובסקי, אופים וקונדיטורים הנוטלים חלק בפרויקט, אנשי תרבות מובילים ואורח שבוע האוכל הפולני מיכאל בריס (ל'אנפנט טריבלה, ורשה). בריס, שף ואופה רב מוניטין, מתמחה בשחזור לחמים מימי הביניים ובאפיית לחמי שאור מיוחדים.
במהלך שבוע האוכל הפולני יימכרו במאפיות ובקונדיטוריות בארץ לחמים ומאפים מיוחדים בהשראת המסורת הפולנית ובזיקה למתכונים נשכחים מלב של יהדות פולין (יועץ- חוקר האוכל היהודי שמיל הולנד). את חגיגת המאפים הקולינרית תלווה תערוכת כרזות בנושא לחם ומאפים פולנים של סטודנטים במחלקה לאינפוגרפיקס מבצלאל. בין המאפיות והקונדיטוריות שישתתפו: אדון שיפון (רחובות), בר לחם (תל אביב), ברד סטורי (תל אביב), הבייגלה של מרקו (קריית אתא), הנחתום (בני יהודה), זומר (תל אביב), יפתח לחם (מטעים), כישורית (כישורית), לה מולאן (תל אביב), לחם ברויטמן (אילת), לחם טנא (גשר הזיו), לחם שחר (משמר השרון), מועדון הלחם הטוב (כפר כמא), מעשה ידיים (צפרירים), עלחם (חולתה), קונדיטוריה גל (חיפה), קונדיטוריה ספירא (חיפה), קונדיטוריה שני (חיפה), קפה פלמר (חיפה) ועוד.
סעודת חג מולד פולנית
קהילת נשות פולין בחיפה תנצח על ארוחת חג מולד פולנית מסורתית, ארוחה בת 12 מנות מלווה בשירה ובכללי טקס עתיקי יומין, שתתקיים במלון קולוני בחיפה.
השפית ג'נטה בוגדנוביץ' בחיפה
בני משפחת בוגדנוביץ' נמנים עם קהילה קטנה של טטארים-מוסלמים-פולנים שהגיעו למזרח אירופה במאה ה-14. ה"פיירקאצ'בניק", מאפה בצק מורכב ונדיר שמכינים היום רק בכפר הולדתם ומופיע ברשימת מאכלי המורשת המוגנים של פולין. השפית ג'נטה בוגדנוביץ' תבשל במסעדת ג'קו בשוק הטורקי בחיפה.
השף אלכסנדר בארון מוורשה
בארון (סולץ 44, ורשה) הוא אחד מנציגיו הצעירים והבולטים ביותר של המטבח הפולני החדש המעורר עניין עצום בסצנה הקולינרית העולמית. אמן הגרפיטי לשעבר, שהמסעדה שפתח בוורשה הפכה גם למרכז תרבותי חשוב, יחבור לשף סחר סיון, גם הוא אמן בהשכלתו, לג'ם סשן קולינרי על הציר שבין פולין לישראל בביסטרו וניה בחיפה.
השפית אגתה וויידה תבשל סלואו פוד
אגתה ווידה (אופסלי טום, ורשה) מוזיקאית לשעבר שהפכה לאחת השפיות הצעירות הבולטות ביותר בפולין, היא השפית של מסעדת ביסטרו ידועה בוורשה. המטבח של ווידה, חברה בתנועת הסלואו פוד הפולנית ובעלת טור קולינרי פופולרי, הוא מטבח מסורתי עונתי העושה שימוש בטכניקות מודרניות. אגתה תתארח במסעדת הנמל 24 בחיפה.
תחרות הנאלבקי
לנאלבקי, ליקרים ביתיים על בסיס פירות וחומרים טבעיים אחרים, מסורת ארוכת שנים בפולין וגם בישראל. בפולין מתקיימות מדי שנה עשרות תחרויות נאלבקי פופולאריות. לראשונה בישראל יתקבצו יצרני הליקרים הביתיים לאירוע שיהיה פתוח לקהל הרחב וצוות שופטים מפורסמים ממגוון תחומים יכריע בשאלת הנאלבקי הטוב ביותר בישראל. התחרות תיערך בבר סינקופה בחיפה, בהנחיית הסומלייה אבירם כץ, ובין חברי פאנל השופטים ישבו חברי אתר האלכוהול סנהדרינק. עיתונאית האוכל והבשלנית הילה אלפרט תתארח באותו יום בבר החיפאי ותגיש תפריט זקונסקי - מבחר מנות קטנות המלוות שתיית אלכוהול חברתית, על פי מיטב המסורת המזרח-אירופאית.
שישי בית מרזח
תפריט אוכל ואלכוהול מיוחד, בהשראת בית המרזח הפולני והפולני-היהודי, שיוגש בצהרי יום שישי במסעדות ובברים בכל רחבי הארץ. וודקה פולנית במחירים מיוחדים תימכר בכל בתי העסק המשתתפים. את המשתים ילווה פסקול מוזיקה פולנית, הקראת שירה, ריקודים מסורתיים, הרצאות היסטוריות ומופעי מוזיקה חיה. בין המקומות שישתתפו: אביגיל (טבריה), בירגארדן שרונה (תל אביב), ברטי (תל אביב), האדסון (תל אביב), החלוצים 3 (תל אביב), הייד & סיק (תל אביב), המנזר (תל אביב), המסגר 5 (אילת), העוגן (חיפה), חאן מנולי (יפו), חוות צוק (תל אביב), מעיין הבירה (חיפה), סורה מארה (תל אביב), ועוד.
ארוחת דבש בחלוצים 3
דבש תופס מקום חשוב במטבח הפולני ומדי שנה רודים בפולין עשרות סוגי דבש זני המופקים מפרחים ומצמחים שונים. במסעדת החלוצים 3 בתל אביב יגישו ארוחת דבש מיוחדת, כולל טעימות של סוגי דבש פולני.
>> לכל אירועי שבוע האוכל הפולני 2014
>> מסעדות בתל אביב מחפשים ברסט
>> לא נוסעים דרומה לפני שמחפשים מסעדה טובה בדרום ברסט
צילומים: באדיבות המכון הפולני
צילום פרויקט לחם וזיכרונות: חיים יפים ברבלט
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת