קואופרטיבים הם לא המצאה חדשה, ומאוד נפוצים בארצות הברית ובמערב אירופה. הרעיון מתבסס על הקמה של מיזם קבוצתי. כל חבר בקבוצה משלם דמי חבר ומקבל בעדם מניות. כך הוא הופך לחלק מה"בעלים" של המיזם.
כאשר מקימים בית קפה או מסעדה כקואופרטיב, המטרה היא בדרך כלל ליצור מקום מפגש, תרבות ואוכל במחירים שפויים, ולעתים גם ללא מטרות רווח. ואם יש רווחים, הם בדרך כלל חוזרים להשקעה במקום או מנותבים בדרך אחרת לתרבות או תרומה לקהילה.
כיוון שמדובר במקומות שאינם למטרות רווח, המשמעות עבור הצרכן הסופי היא קבלת מחירים זולים יותר משמעותית ממקומות "רגילים", שבהם המנות מתומחרות כך שיהיה רווח על המנה. בארץ הוקמו בשנתיים האחרונות שתי מסעדות בולטות שהן קואופרטיב, אחת בתל אביב ואחת בחיפה. שני המקומות הוקמו על ידי קבוצות צעירים, ופועלים כמסעדות לכל דבר ועניין.
קואופרטיב בר גלים בחיפה
המייסדים של בר-גלים הם תושבי שכונת בת גלים, סטודנטים לרפואה, פעילים חברתיים ועוד אנשים טובים שהתאגדו במטרה להקים קפה-בר שכונתי ללא מטרות רווח.
בראש ובראשונה הקימו החברים אגודה הנקראת "אחוות גלים", ששמה לה למטרה להקים את בר גלים ומקומות נוספים בהמשך, ולקדם את חיי הקהילה בשכונה עם פעילויות תרבותיות, חברתיות וקהילות, בדגש על נושאי חינוך, בריאות ורפואה. חברי הקואופרטיב ידעו שמקום כמו בית קפה-מסעדה יהווה מקום מפגש לאנשי השכונה.
במקום שבו שוכן בר גלים היה פעם מינימרקט. חברי הקואופרטיב שיפצו את המקום, בנו בר, השיגו רהיטים, כלים וכל דבר אחר שאנשים שמחו לתרום לטובת המקום.
תפריט שהתגבש עם הזמן
לדברי יונתן, ממקימי המקום, כל חבר שרוצה להצטרף קונה מניה בעלות חד פעמית לכל החיים של 1000 ש"ח. המניה מקנה לו חברות בקואופרטיב ויכולת להשתתף בקבלת ההחלטות והשתתפות פעילה באספות של הקואופרטיב. בנוסף, המניה מקנה לו הנחות במקום ועוזרת לשמור על קיום המקום.
לבר-גלים ישנו מנהל בשכר, שהוא כמובן גם חבר קואורפטיב, כמו כל העובדים שלנו (המלצרים). המנהל אחראי על היום-יום של המקום, שיפור הנראות, העובדים, התפריט, המנות, וניהול העסק בכל ההיבטים הקבועים שלו. הוא אחראי על ארגון פעילויות במקום ובסופו של דבר הוא המנהל של המקום, וכל בעלי המקום (60 החברים שיש כיום בקואופרטיב) סומכים עליו.
את התפריט בנו בהתחלה המתנדבים. כיום אחראי על התפריט המנהל, אסי סירקין, שאחראי גם על המטבח. ישנן מנות ספיישל מתחלפות שלא כתובות בתפריט: לזניות, סלטים שונים ועוד. מנות בתפריט הקבוע: כריכי בריאות, סלטים, מאזטים, מרק היום, נאצ'וס ונשנושים, וקינוחים כמו קרמבו חם וסופלה שוקולד.
מחירים זולים יחסת למקומות אחרים
בתפריט יש מחירי חבר קואופרטיב ומחירי ידיד. אך מאחר והמקום לא הוקם למטרות רווח, הוא יכול לאפשר לעצמו להציע מחירים נמוכים יותר ממקומות אחרים. רווח נקי למי שרוצה להגיע מחוץ לשכונה ולאכול ארוחה טובה במחיר שווה לכל כיס.
המקום משמש פלטפורמה לאירועים חברתיים, תרבותיים, אמנותיים ולקידום אג'נדות חברתיות של חברי הקואופרטיב ואחרים. במקום יש תערוכות אמנות מתחלפת של אמנים צעירים ומדפים של מכירת אמנות. בנוסף אנו מקדמים אמנים צעירים בתחום המוזיקה ובמקום יש הופעות מוזיקה קבועות.
יונתן מוסיף כי כל העובדים, גם המלצרים והברמנים, מקבלים משכורת מלאה עם זכויות סוציאליות ורפואיות, מה שלא נפוץ בשוק המסעדנות.
פעילויות קבועות בבר גלים:
ימי ראשון 20:00 - ערב ג'אם - ערב מוזיקה שבו מנגן מי שרוצה.
ימי חמישי 20:00 - ערב מסיבה קבוע - מסלולי שתייה חופשית.
בנוסף מתקיימת כל שבוע הרצאה/הופעה. ניתן להתעדכן בפייסבוק.
קואופרטיב הבר קיימא בתל אביב
את הבר קיימא, פאב-מסעדה טבעוני, אתם אולי מכירים בעבר כמסעדה הודית בשם סאב קוץ' מילגה, שפעלה במשך כמה שנים במקום.
את הבר קיימא הקימו מספר פעילים שחברו זה לזו בתקופת המחאה החברתית הגדולה ב-2011. הם הקימו בבעלות קואופרטיבית את המקום, עם אג'נדה חברתית, טבעונית ובריאה.
המסעדה נפתחה בשנת 2012, ומשלבת בתפריט שלה תבשילים ביתיים וגם מנות כמו שווארמה, המבורגר וסלופי ג'ו. כל המנות בתפריט טבעוניות, ויש גם סלטים וכריכים. כמו כן, יש מנות ספיישל מתחלפות, והמטבח הוא עונתי. ההבטחה היא לחומרי הגלם האיכותיים ביותר שיש.
אוכל, הרצאות וסדנאות
עד היום הצטרפו כ-402 חברים שקנו מניה בסך 1,000 ₪ כל אחד. המניה מקנה לחבר בקואופרטיב את הזכות להשתתף בקבלת החלטות ובהצבעות, להגיע להרצאות, סדנאות ופעילויות נוספות במקום, וגם לקבל בין 20%-25% הנחה על התפריט.
המקום בנוי משלוש קומות. בקומה הראשונה שוכנת המסעדה, בקומה השנייה פועל מקום המשמש לסדנאות, הרצאות ואירועים שונים. הקומה השלישית היא קומת מגורים והחדרים בה מושכרים, והגג גם הוא נועד לפעילויות שונות.
המקום מנוהל על ידי אילן ינון, מנהל מקצועי בעל ניסיון רב בתחום הקולינרי, וגם שאר העובדים הם צוות מקצועי המקבל שכר – מתאם מטבח, ברמנים, טבחים ומלצרים. היחידים שעובדים בהתנדבות הם חברי המזכירות. מדובר בחמישה חברי מזכירות, שמתחלפים מדי פעם בהצבעות דמוקרטיות, והם אמונים על השיווק והקידום של הרעיון ושל העסק.
הרווחים מושקעים בקהילה
ומה לגבי רווחים? לדברי אהרון, אחד מחברי המזכירות של הבר קיימא, הם עדיין רחוקים מכך, אך שואפים להגיע לרווחים, ואותם להשקיע בחזרה במקום, לדאוג לפעילויות תרבות או למצוא מוקדי תרומה לקהילה. העודפים אינם מחולקים שווה בשווה לחברי הקואופרטיב, אלא, כאמור, מושקעים באפיקים אחרים.
אהרון מוסיף כי הרבה מאוד אנשים קנו מניה מתוך הזדהות עם הרעיון. החברים הפעילים הם כ -60-80 חברים מתוך אותם 400. אותו חתך אוכלוסייה של מי שאכלסו את המחאה ב-2011, ומה שמשותף ביניהם הוא בעיקר חיבור אידיאולוגי ותשוקה לשנות את העולם.
התפריט הטבעוני של הבר קיימא, כאמור, מושתת על חומרי גלם בריאים ומנות טבעוניות. חלק מחומרי הגלם גדלים על גג הבניין, ומטופלים על ידי צוות המקום. גם כאן, כמו בבר גלים, נהנים הלקוחות ממחירים נמוכים יותר ביחס לשאר המחירים במסעדות, כיוון שהמנות אינן מתומחרות כאן לרווח.
ואם אני לא חבר בקואופרטיב? המקום משרת חברים וגם את הקהל הרחב. ואם אתם מעוניינים לקנות מניה או לקבל פרטים נוספים על הרעיון, תוכלו להגיע למקום ולקבל את כל האינפורמציה או לשלוח מייל ל: info@barkayma.co.il
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת