נגישות
נגישות

הסיפור מאחורי המבורגר

הוא נחשב לאחד מעמודי התווך של המטבח האמריקני, למרות שתחילת דרכו נטועה בלב אירופה. איך אתם אוהבים אותו, עם גבינה צהובה, בייקון, בצל מטוגן וצ'יפס בצד, או בלי כלום? הסיפור מאחורי המבורגר

מסעדה ביום חדשות מהצלחת
מערכת  zap rest
תאריך פרסום: 07/05/2013, 14:00
  • Facebook
  • Whatsapp
  • Facebook Messenger
  • Email

ה-4 ביולי, יום העצמאות של ארה"ב, נחגג כמעט בכל פינה ברחבי הגלובוס. ככה זה כשחוגגים את הולדתה של ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, המדינה החזקה והמשפיעה ביותר בעולם כבר מאות שנים. פרט לתחושת הפטריוטיות הגדולה (של האמריקנים) וההשתתפות בשמחה (של שאר העמים), עצמאותה של ארה"ב נחגגת בעיקר סביב נושא אחד עיקרי: אוכל, אוכל ועוד אוכל, ואם אפשר שיסמל את ההוויה האמריקני המסורתי והמודרני - מה טוב.

אחד המאכלים המזוהים ביותר עם המטבח האמריקני הוא מהגר. נולד באירופה, היגר לארה"ב בסוף המאה ה-19 ואומץ על ידי המקומיים בחום, אהבה ושיניים חשופות. כיום אין עוררין שהוא אחד מעמודי התווך של המטבח האמריקני, שעצם היותו מושפע מכל כך הרבה מטבחים מהעולם (מדינת הגירה או לא?) גרמה לו "לאמץ" לא מעט מאכלים שנולדו מעבר לים והפכו לגדולים ועצומים במדינה המפרידה בין קנדה למקסיקו. נא להכיר: המבורגר.

ההמבורגר, אם כן, לא הגיח לאוויר העולם באחת מ-50 המדינות של ארה"ב, כי אפ באירופה, או ליתר דיוק גרמניה, או לדיוק מדויק: העיר המבורג. כמו מאכלים רבים (נקניקיית פרנקפורט, שניצל וינאי וכו'), גם שמו של ההמבורגר מרמז על מקום היוולדו (פירוש המילה 'בּוּרג' בגרמנית הוא 'טירה', ומכאן ש'המבורגר' פירושו 'הטירה של המבורג'), למרות שההיסטוריה מראה כי תחילת דרכו נטועה, למעשה, במאה ה-15, עת הטטארים המציאו את המאכל האהוב על רבים - סטייק טרטר - שהיה מעין אב טיפוס להמבורגר המודרני.

לקראת אמצע המאה ה-17 סטייק הטרטר הגיע לגרמניה דרך רוסיה, ועם השנים ניסו המקומיים לעשות איתו ניסויים כאלו ואחרים, על מנת להקל על אלה שאינם נמנים עם חובבי הבשר הנא לאכול ממנו. רק לקראת אמצע המאה ה-19 צלח הניסיון המוצלח שהחל בקיצוץ הבשר, הפיכתו למעין קציצה עבה וצלייתו על האש או על גחלים לוחשות. ההוכחה הכתובה הראשונה להימצאותה של מנה המזכירה את ההמבורגר במודרני נכתבה ב-1802, כשמילון אוקספורד האנגלי הכניס את המושג 'סטייק המבורגר' ונתן לו הגדרה משלו.

כשהגיע ההמבורגר לארה"ב, הן בזכות מלחים אמריקניים ששירתו בבסיסים בגרמניה והן על ידי מהגרים גרמניים שהחלו חיים חדשים בארה"ב, המקומיים התאהבו בו ואמצו את הקציצה המתובלת קרוב לקיבתם. האהבה הייתה כל כך חזקה ואמיצה, עד שהופצו שמועות וסיפורים כי ההמבורגר הומצא בארה"ב על ידי יאנקי דודלס אמיתיים. השמועות הללו, מיותר לציין, רחוקות מהמציאות.

עם זאת, אין ספק כי ההמבורגר נחשב לאחד המאכלים הכי אמריקניים שיש, כשכל דיינר, מסעדת דרכים, בר או מסעדת פאר ברחבי המדינה הענקית מגישה את ההמבורגר שלה, עם התיבול המיוחד, הבשר הנבחר, הצלייה האישית והלחמנייה הפריכה ביותר. בשנת 1940, כשהאחים ריצ'רד ומוריס מקדולנד הקימו את מסעדת ההמבורגרים הקרויה על שמם, זו ש-20 שנה לאחר מכן הפכה לרשת המבורגרים מצליחה (וכיום, 70 שנים מאוחר יותר, כוללת כ-10,000 סניפים בכל העולם), נתנה את הגושפנקא הסופית להצלחה הגדולה של ההמבורגר.

גם עבור המבורגר תל אביב, מה לעשות, אין מתכון אחד רשמי, אך ידוע כי הוא מכיל בשר בקר טחון או קצוץ ותבלינים שונים, המונח בדרך כלל על לחמנייה ואליו נוספים ירקות שונים, כגון בצל, עגבניה, חסה ומלפפון חמוץ. כאמור, כל שף, טבח ומסעדה מתגאים בהמבורגר הייחודי שלהם, וכל עוד הבשר טרי וזה שצולה את הקציצה יודע מה הוא עושה, לא אמורה להיות בעיה גדולה. לרגל ה-4 ביולי ההולך ומתקרב, מסעדת אוונגרד מביאה את המתכון שלה לבורגר המיתולוגי שלה. בתיאבון וחג שמח!

מתכון להכנת המבורגר עם גבינה צהובה ובייקון, באדיבות מסעדת אוונגרד:

מרכיבים: 
1 ק"ג בשר טחון
כף פטרוזיליה קצוצה
כפית פלפל שחור טחון
כפית מלח
12 נתחי בייקון צלוי
4 פרוסות גבינה צהובה
4 ביצים

אופן ההכנה:
1. מעבדים את הבשר היטב עם הפטרוזיליה, מלח ופלפל.
2. יוצרים קציצות גדולות עגולות וצולים לדרגה הרצויה לפי הטעם (מומלץ מדיום).
3. לאחר הצלייה מניחים על כל קציצה 3 פרוסות בייקון, מעליהם פרוסת גבינה צהובה ומקרימים.
4. מגישים עם ביצת עין בצד.

'אוונגרד' - הברזל 3, רמת החי"ל, תל אביב-יפו 057-9442870

חדש בבת ים - המבורגר אמריקאי במסעדת טל בורגר

  • Facebook
  • Whatsapp
  • Facebook Messenger
  • Email
דירוג הכתבה
לא אהבתי מעולה
תגובות0
הוספת תגובה
הוספת תגובה

השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה

השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?

תודה ששיתפת אותנו!

נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת

הבנתי

עשינו לך תיאבון? יש לנו עוד הרבה עדכונים טעימים

שם לא תקין
דוא"ל לא תקין
NEWSLETTER
עיראקי בלב חולון: טעמים עתיקים בקונספט מודרני
מה אוכלים בסוכות: מנות הטייק אווי המושלמות לסוכות
אוריינטופ - טעמים ונופים מגובה השמיים של ירושלים
בנג'מין: אוכל ישראלי באווירה של ביסטרו פריזאי
גורילה בר קפה – תמצאו פה את מנת החלומות הכשרה שלכם
ים, מלח וטעם: אנין ממשיכה להפתיע
בני הדייג בתל אביב (צילום: אלירן אביטל)
NOTO: סיפור אהבה איטלקי
מהמטבח של אביבה אבידן: סירים לצד שירים
מנה של מסעדת ארט סטריט נתניה (צילום: באדיבות המקום)
ארוחה נוסטלגית במסעדת ארסטו
יודעת לפנק: לחם בשר