נגישות
נגישות
  • Facebook
  • Whatsapp
  • Facebook Messenger
  • Email

חכמינו אמרו פעם כי "אין חכם כבעל ניסיון". ההוכחות לכך שהמשפט הנדוש כל כך צודק כל כך רבות ונמצאות כמעט בכל תחום בחיינו, אולם לעתים, כך מתברר, קיימים מקרים של דמויות חסרות ניסיון, כאלו שהמילה 'חכם' אינה קופצת לראש כשחושבים עליהן, שהצליחו להיכנס לספרי ההיסטוריה ולהשפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם בזכות המצאה גאונית, גם אם לא התכוונו לכך מלכתחילה. סיפור המצאתו של אחד הקינוחים הקלאסיים והאהובים ביותר בעולם - קרפ סוזט - הוא כזה בדיוק.

השנה: 1896, רגע לפני תחילת המאה ה-20. המקום: מלון 'קפה דה פריז', בלב מונטה קרלו. אדווארד, הנסיך מווילס (חמש שנים מאוחר יותר יהיה ידוע בשמו המוכר יותר - 'אדוארד השביעי מלך אנגליה') הגיע עם פמלייתו, שכללה גם מס' נערות שליוו את הנסיך החביב במסעותיו הקשים, למלון ולאחר סידורים קלים ניגש למסעדה על מנת לסעוד ארוחת ערב מלכותית. כמיטב המסורת של חוק מרפי, דווקא בערב זה נעדר שף המסעדה עקב מחלה, והנרי שרפנטייה - עלם צעיר בן 15 ששימש כשוליית שף - עבד במטבח.

הארוחה החלה, הנסיך ופמלייתו השיקו כוסות, נגסו במנות מסורתיות יותר ופחות ונהנו מכל רגע. לקראת סוף המנות העיקריות ביקש הנסיך "קינוח מפתיע". שרפנטייה הצעיר, כולו מלא אמביציה ורצון להרשים את בן המלוכה, החליט להכין לנסיך קרפ - הגרסה המקורית של הפנקייק האמריקני - ברוטב תפוזים המוגש חם ולוהט. הכין את הקרפ, מזג עליו את רוטב התפוזים והמתין שיבואו להגיש את המנה המפתיעה לאורח המכובד.

לצערו הרב של השולייה, הארוחה התארכה אל מעבר למצופה והקינוח התקרר לאיטו. שרפנטייה, שחשש שכל עמלו ייזרק לפח (ואיתה גם הקריירה המהוללת שלו) לא ידע מה לעשות - איך מחממים את הקינוח מבלי לפגוע בטעמו? כשהגיע הרגע בו צריך היה להגיש את המנה לא חשב פעמיים ומזג גרנד מרנייה - ליקר תפוזים צרפתי - על הקרפ והצית את המנה. המנה המשולהבת הונחה על שולחנו של הנסיך כשלהבות וארומות מתקתקות של תפוזים עולות ממנה, מה שגרם לתדהמה בקרב האורח וחבר מרעיו. כאקט של כבוד לקינוח המקורי והטעים, נתן אדווארד למנה את השם 'קרפ סוזט', על שמה של העלמה הצעירה שבילתה איתו באותו הערב. והעיר מונטה קרלו צהלה ושמחה.

כיום, 114 שנים אחרי האלתור שלך הפירומן הצעיר, נחשבת מנת קרפ סוזט לקינוח המעטר את התפריטים של מיטב המסעדות והמלונות בכל רחבי תבל, כשהמתכון אמנם משתנה מעט ממקום למקום, אך כל עוד הוא מכיל ליקר תפוזים הוא בסדר. קרפ סוזט נחשב לקינוח כבד ומתוק, שתמיד מעלה על פני הטועמים ממנו חיוך מלא הנאה.

מתכון להכנת קרפ סוזט (לשלושה סועדים), באדיבות מסעדת שארלוט:

מרכיבים:

לקרפ:
100 גרם קמח
3 ביצים
1 חלמון מביצה אחת
300 מ"ל חלב
50 גרם חמאה מומסת

לרוטב:
20 גרם סוכר
240 מ"ל מיץ תפוזים
5 גרם חמאה
50 מ"ל ליקר תפוזים איכותי (רצוי גרנד מרנייה)

אופן ההכנה:

הכנת הקרפ:
מערבבים את כל המרכיבים בקערה.
מטגנים במחבת קטנה עד ליצירת קרפים דקים.

הכנת הרוטב:
ממיסים את הסוכר עם מיץ התפוזים, ליקר התפוזים והחמאה עד שהסוכר נמס לחלוטין.

אופן ההגשה:
מניחים את הקרפ על צלחת שטוחה, יוצקים עליו את הרוטב ומגישים.
במידה ורוצים להגיש קרפ סוזט פלאמבה - יוצקים מעט ליקר תפוזים על הקרפ והרוטב ומציתים בזהירות.

שארלוט, אחי אילת 12, קרית חיים 04-8406789

  • Facebook
  • Whatsapp
  • Facebook Messenger
  • Email
דירוג הכתבה
לא אהבתי מעולה
תגובות0
הוספת תגובה
הוספת תגובה

השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה

השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?

תודה ששיתפת אותנו!

נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת

הבנתי

עשינו לך תיאבון? יש לנו עוד הרבה עדכונים טעימים

שם לא תקין
דוא"ל לא תקין
NEWSLETTER
עיראקי בלב חולון: טעמים עתיקים בקונספט מודרני
מה אוכלים בסוכות: מנות הטייק אווי המושלמות לסוכות
אוריינטופ - טעמים ונופים מגובה השמיים של ירושלים
בנג'מין: אוכל ישראלי באווירה של ביסטרו פריזאי
גורילה בר קפה – תמצאו פה את מנת החלומות הכשרה שלכם
ים, מלח וטעם: אנין ממשיכה להפתיע
בני הדייג בתל אביב (צילום: אלירן אביטל)
NOTO: סיפור אהבה איטלקי
מהמטבח של אביבה אבידן: סירים לצד שירים
מנה של מסעדת ארט סטריט נתניה (צילום: באדיבות המקום)
ארוחה נוסטלגית במסעדת ארסטו
יודעת לפנק: לחם בשר