בהרבה מקרים עומדים מול שוקת שבורה כאשר צריך לבחור מחבת. בכל מטבח מצויות המחבתות הפשוטות שלפעמים מנסים לשדרג אותן לשימושים לא נכונים והתוצאות לא תמיד מושלמות. קיימים סוגים שונים של מחבתות לשימושים שונים- ננסה לעשות רגע סדר בשלושת הסוגים השווים והעיקריים:
מחבתות נחושת- מלכות המחבתות, ולא בכדי. מדובר במחבתות איכותיות מאוד,בעלות נוכחות, משקל ומחיר כבד מנשוא. הנחושת נחשבת למוליכת החום המובילה בין כל המתכות. המחבת (וגם כל שאר הסירים והקלחות) מתחממים מהר מאוד ועוזרים בתהליך יצירת הקרמליזציה (השחמה פריכה) של מנות בשר, עוף ודגים.
יתרון נוסף הוא שהידית עשויה מתכת ומאובטחת אל המחבת במסמרות ברזל- מה שהופך אותה חסינת חום ומאפשר להכניס את המחבת לתנור, להמשך בישול. חסרונה הוא במחירה הגבוה (אפילו מאוד), ובצורך המתיש לתחזוקתה שכוללת בעיקר הברקה אינסופית למראה נוצץ.
מחבתות ברזל- במחבתות כבדות מאוד שמשקלן מעיד על איכותן והן מתאימות בעיקר למנות בשר שצריך "לאטום" או "לסגור" בחום מאוד גבוה. הברזל מוליך ואוגר חום בצורה יוצאת מן הכלל , מה שצולה באופן מושם נתחים, סטייקים וכל מוצר שרוצים פריך. יתרון נוסף הוא שכל המחבת בנויה כיחידה אחת, בדומה למחבת הנחושת וגם אותה ניתן להכניס לתנור.
תחזוקת המחבת מתחלקת לשתיים- מחבתות הברזל השחורות (שמחירן יחסית זול) דורשות שימון לפני ואחרי השימוש, למניעת החלדה, המחבתות המצופות (באמייל) אינן דורשות שימון, אך מחירן גבוה מאוד.
מחבתות יציקת אלומיניום- אילו הזן החדש של מחבתות היציקה. מדובר ביציקת אלומיניום עבה, לא כבדה מאוד, שתהליך היצור שלה מחזק את המתכת מאוד. המחבתות האלה מצופות בשכבת טפלון כפולה או משולשת (לא להתפשר על פחות), שצריך להגן עליה ע"י שימוש בכלי ערבוב מעץ או פלסטיק, ומתאימה לטיגונים קצרים, של ירקות, בשר, ביצים ודגים, וגם בגלל המבנה דמוי הווק של חלק מהמחבתות, הן נוחות מאוד גם להקפצה.
יתרונן הוא במשקלן הקל ומחירן הממוצע וחסרונן הוא בשכבת הציפוי הרגישה לשריטות וקילופים בטיפול לא נכון.
כתבות נוספות של אורן גירון
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת