יפעת צימרמן עד כמה שזה נדמה בלתי אפשרי, גם לעמים אחרים יש ראש השנה, קצת אחרת מאצלנו, אמנם, אבל הרעיון, חברים, אותו הרעיון. קחו למשל את הסינים. צ'ין מאי, מנהלת מסעדת הים הסיני, סיפרה לי אודות האופי המיוחד של ראש השנה הנחגג במולדתה משכבר הימים. השנים, עפ"י הסינים, נחלקות לשנים עשר חלקים, אבל במקום לקרוא לחודש "ינואר", על שם קדוש מעונה או להבדיל סיוון, סתם כי ככה בא לאלוהים, הסינים קראו לשנים בשמן של חיות. השנים הסיניות מתחילות בשנת העכבר עוברות דרך שנת הפרה ואז לנמר, שפן, דרקון, נחש (אגב, זוהי השנה הנוכחית, אולי יש בזה משהו שמסביר כמה דברים..), סוס, עז, קוף, תרנגול, כלב וחזיר. ראש השנה הסיני (הנחגג גם הוא בסביבות חודשי ינואר-פברואר) נחגג משך חמישה עשר ימים תמימים, כאשר היום הראשון נחשב לחשוב ביותר. בימים שלפני תחילת השנה החדשה מנקים היטב, היטב את הבית (בדומה לפסח שלנו), ותולים על כתלי הבית מעין שטיחים ממשי אדום ועליהם ברכות שונות לכבוד השנה החדשה: אושר, בריאות, אהבה, כסף וכל מה שכולנו מבקשים לעצמנו. יום לפני תחילת החגיגות גוזרים את השער (סמל לסוף), משום שמתחילת השנה אסור לגזוז אותו משך חודש ימים. בערב החג, הולכת המשפחה לבית הורי הבעל, (מרגע שבאו בברית הנישואים האישה "מצטרפת" למשפחת בעלה ולא להפך) והמשפחה חוגגת באכילת חג מסורתית. נהוג לאכול דג – המסמל שפע ובטחון כלכלי (מצלול השם "דג" בסינית דומה למצלול של "יש עוד"). את הדג לא מסיימים עד תום, כדי שיישאר מזל לשנה הבאה. נוהגים לאכול גם עוף ולהניחו בשלמות, כולל הראש, על השולחן (שנהייה לראש..) וההורים מעניקים לילדים במשפחה מעין "מעות חג" (מזכיר משהו?)במעטפה אדומה (הסינית רואים באדום צבע חגיגי המסמן אהבה, שמחה, התחדשות וחיים). אחרי ארוחת הערב נוהגים ללכת ל"שוק הפרחים". השוק פתוח משך כל הלילה ורוכשים בו פרחים, בגדים חדשים ומתנות לכבוד השנה החדשה. בבוקר שאחרי לובשים בגדים חדשים לגמרי ואין לעבוד עבודה פיסית משך שלושה ימים. לפי המסורת כדאי להיזהר מאד שלא לשבור דבר, כי במידה ושוברים משהו משך שלושת הימים הראשונים, כנראה שהשנה החדשה תהיה, איך לומר, לא משהו.. בערב החג השני מגיעה המשפחה לבית הורי האישה וגם כאן יושבים לסעודה חגיגית. ביום השלישי, הנחשב ליום "מסוכן", יום בו עלולים "לצוף" כל אותם רגשות שליליים שנאגרו משך השנה החולפת, נשארים בבית ובשקט יחסי, כדי לא לריב עם אף אחד. ביום השביעי של החג, שימו לב, יש ל כ ו ו ו ל ם יום-הולדת. כולם מאחלים לכולם מזל-טוב ומעניקים זה לזה מתנות. מקסים. ביום החמש עשרה של החג (יום זה נבחר במיוחד משום היות הירח מלא) חוגגים את היום האחרון של חגיגות ראש השנה. נוהגים לאכול כדורי אורז מטוגנים בחמאה, סוכר וסומסום כדי שתהיה שנה מתוקה וחותמים את החגיגות בטקס מיוחד: מכינים מנורות מיוחדות מנייר אורז, מקשטים אותן ביד, ומניחים בתוכן נר. את המנורות תולים ברחובות, ברחבי העיר כולה. "המראה המתקבל עוצר נשימה", אמרה צ'ין, ונדמה לי שראיתיה מוחה דמעה סוררת, שהבליחה מבלי משים, בעינה השמאלית. . צדפות ופטריות שחורות מתכון אישי של צ'ין מאי מנה מיוחדת לראש השנה הסיני, הנאכלת בערב החג. לפי הסינים ראוי לאכול את הצדפות באירועים מיוחדים משום שהמילה "צדפה" מצלצלת בסינית בדיוק כשם שמצלצל הביטוי "דבר טוב". אופן ההכנה: מרתיחים מים בסיר. אחרי שהמים רותחים טובלים בסיר מספר עלי חסה למשך שניה או שתיים ומוציאים מיד. מעבירים לצלחת הגשה. בווק שמים מעט שמן (רגיל),חופן פטריות שחורות וחופן צדפות יבשות. מוסיפים מלח, סוכר, מעט רוטב צדפות ומים עד לקצה הווק (כך שיכסו את הכל). מכסים ומבשלים על אש קטנה מאד במשך שעה. יש לבדוק כל הזמן את הווק ולוודא שיש מספיק מים. בצד מכינים עיסת קורנפלור עם מעט מים ומכניסים לווק, כך שיווצר למנה מרקם קרמי סמיך מעט. מערבבים, מורידים מהאש ושופכים על עלי החסה. בתיאבון וחג שמח!!!
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת