חוץ ממצה ומרור שהם מצווה לפי ההגדה, כמעט בלתי אפשרי להימלט בפסח מקלוריות, שומנים וסוכרים שנמצאים בכל מקום, מחרוסת וכבד קצוץ ועד למצות כמובן. לטבעונות, הטרנד החם ביותר בקולינריה כרגע, יש פיתרונות אלטרנטיביים שיהפכו את ליל הסדר משואה תזונתית למשהו שאפשר לחיות איתו בלי צרבת שנמשכת עד למחרת.
כמה מעלות טבעוניות למקום עלינו
"בזמן קריאת ההגדה אפשר להגיש סלט פירות עם עלי נענע קצוצים, אגוזי מלך ומעט טחינה משומשום מונבט ומיץ לימון. אוכלים אותו כשעוד נינוחים והוא מונע רעב עד למנות העיקריות", אומרת אביטל סבג, שפית טבעונית ומטפלת ברפואה טבעית. להמשך הארוחה היא מציעה ארטישוק ממולא בטופו ופטריות שיטאקי, שנחשבות לבריאות בזכות נוגדי חמצון, וסלטים כגון מטבוחה מעגבניות בבישול ארוך וסלט מנגולד מסורתי עם כמון ומיץ לימון. מילת המפתח היא איזון. "חשוב בכלל, ולא רק בליל הסדר, לייצר לנו ארוחה מלאה לקבלת חלבון מלא", היא מסבירה. אקורד הסיום של הערב, מנות אחרונות עתירות קלוריות, הופך בגרסה טבעונית לקינוח עם ערך מוסף. "חיפשתי טכניקה בריאה להכנת שוקולד ללא סוכר וחלב עם פולי הקקאו לא מחוממים בעלי תכונות מבורכות כנוגדי חמצון. מוסיפים שמן קוקוס, סילאן או סירופ מייפל כבסיס, שלושה רכיבים שכבר מהם קיבלנו מנת בריאות לשיקום תאי הגוף, חיוניות והזנה חשובה למערכת העצבים, הריכוז והזיכרון". כל תוספת לשוקולד רק תשדרג אותו מבחינת טעם וערכים תזונתיים - צ'ילי, אגוזים, גרידת לימון ותפוז וכדומה.
חמש עונות במטבח
הגישה של סבג משלבת טבעונות וזן קוריאני עם Raw Food. "את הטבעונות פגשתי לפני 8 שנים כשהתחלתי לתרגל זן קוריאני. הסתובבתי במנזרים בקוריאה והבנתי שעלי לדייק את עניין התזונה. מזה 6 שנים שאני מאמצת באהבה רבה את שיטת RAW FOOD שדוגלת באוכל 'חי', כלומר טרי ולא מבושל, מונבט או מיובש בתנור עד 42 מעלות". היא חוקרת כל מוצר מזון שנופל לידיה, ואת הידע מעבירה בסדנאות שנערכות בביתה. לאחרונה התפרסם "חמש עונות במטבח" (הוצאת גפן ירושלים), ספר בישול טבעוני שכתבה המציג את גישתה הייחודית. "הספר הוא פרויקט חיים שמכיל הלכה למעשה את כל הידע שאספתי עם השנים על אודות מזון עונתי ואיכותי. הבסיס לרעיון לקוח מאסכולת חמשת האלמנטים של הפילוסופיה הסינית. במערב נהוגות 4 עונות שנה אך במזרח הוסיפו הסינים את הקיץ המאוחר, עונה קצרה בעלת חשיבות מרובה שנמצאת בין הקיץ לסתיו". את המתכונים היא מאפיינת כ"חובקי עולם ומדויקים למה שהחקלאות האורגנית מביאה בעונה" והם מבוססים על חומרי גלם שמתאימים לאכילה בכל עונה לפי התפיסה הסינית של אסכולת חמשת האלמנטים, בדגש על הכנה קלה. במסגרת שירותי הקייטרינג שהיא מציעה ניתן לתגבר את שולחן החג באוכל טבעוני קנוי שסבג מכינה לפי הזמנה.
מתכון לשוקולד מרפא וכשר לפסח
מצרכים:
כוס וחצי אבקת קקאו
כוס וחצי שמן קוקוס (כשהוא במצב נוזלי)
כוס סירופ מיפל או לתת אורז או סילאן
תוספות :
שקדים טחונים
פיסטוקים שלמים
פרי גוג'י ברי
חמוציות
קליפת תפוז מגוררת
קליפת לימון מגוררת
טחינה גולמית
שבבי קקאו אורגנים
אופן ההכנה:
מערבבים את החומרים הרטובים עם היבשים. במידה ששמן הקוקוס מוצק, יש לחמם אותו מתחת לסיר מים בשיטת "בן מארי".
ניתן ליצוק את השוקולד המומס לאחר ערבוב עם התוספות לצורת פרלינים בתבניות מתאימות מסיליקון או בתבניות מיוחדות לפרליני שוקולד, או במשטחים בקופסאות.
בתיאבון!
>> פסח 2014 ברסט
תמונה בראש העמוד: אביטל סבג. צילום: מיכל לנרט
כתבות נוספות של שרון בן דוד
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת