פורים הוא אולי החג היהודי היחיד שבמרכזו לא עומד נושא האוכל, אבל העם היהודי לא מסוגל להתחמק ממנו לגמרי. לצד התחפושות והעדלאידע עומדים גם משלוחי המנות, וכמובן – אוזני ההמן, עוגייה בצורת משולש שנאפית עם מילויים מתוקים כמו תמרים ואגוזים, שוקולד והפרג הקלאסי.
כמו כל מאכל לאומי שעבר שדרוג, גם אוזן ההמן, כמו בת דודתה הרחוקה מחנוכה – הסופגנייה, למדה להכיר מילויים חדשים ומהפנטים כמו קרם סינבון, גנאש שוקולד והדרים, גבינה מתוקה ועוד ועוד. בשנים האחרונות החליטו מאפיות ארצנו לתת גם טוויסט מלוח לעוגייה המשולשת, והכניסו טעמים חדשים של גבינות מלוחות ועשבי תיבול.
את אוזני ההמן החלו להכין כמסורת אי שם במרכז אירופה. העוגייה מולאה בעיקר בפרג, ושמה בגרמנית היה "מון-טאש", כלומר – כיס פרג. ביידיש שינו את השם ל-מאן טאש, ואחר כך "המן טאש", ומאותו הרגע ועד היום נקראת העוגיה על שם הנבל ממגילת אסתר – המן הרשע. לא קונוטציה מהללת לעוגיה כל כך טעימה, אבל מסורת זו מסורת.
לא משנה מה תכניסו לאוזן ההמן שלכם, מה שבאמת קובע את טעמה ואיכותה הוא הבצק. בדרך כלל אוזני המן עשויות מבצק פריך, וחשוב לדעת כי בתוך זמן קצר יחסית (כיומיים), הן מאבדות מטריותן ופריכותן, לכן הסוד הוא לאכול אותן באותו היום שבו הן נאפו.
קונדיטוריה מתוקה. טועמת: שני בן נתן
נתחיל במארזים: מתוקה משקיעה במארזים שלה, שהגיעו אליי בול בזמן לתה של הבוקר. אני לא מאלו שמחכים לכל חג רק בגלל המאכל שלו, לכן אוזני המן תמיד נראו לי כמו עוגיית חנק, עם מלא בצק וחיפוש אחרי המילוי המתוק. הייתי מפרקת את האוזן ואוכלת את המילוי. מתוקה מפנקים במילויים שווים ודומיננטיים: בצק דקיק עד כדי מתפורר בפה.
הטעמים: טעמי הזברה עם הבצק הצבוע או המנוקד - טעימים, ורעיון יפה של קישוט הבצק. הנוגט - טעים ומפתיע. חמאת הבוטנים - חמוד ולא מתוק מידי. מהטופי פקאן קצת התאכזבתי בגלל שציפיתי לטעם קרמלי יותר. שוקולד פאדג׳ - קשה להרוס משהו עם שוקולד איכותי. בטעמים הקלאסיים: הפרג לא היה מספיק מתוק לדעתי. התמרים - היה מתובלן בצורה מעולה, ממש הזכיר לי עוגיה מזרחית. החלבה – כתוב שהן מנוקדת בסגול - לא ממש ראיתי סגול אבל חביב. שוקולד ילדים עם עדשים ושוקולד השחר – יאם. מזכיר ילדות.
המחיר: 32 ₪ למארז של 19-21 יחידות, או 59 ₪ למארז מיקס זברה מכל הסדרה (36 יחידות).
>> לפרופיל של שני בן נתן
קונדיטוריה דלאל. טועמת: מאיה שטיין
אוזני ההמן של דלאל - הבצק פריך, מרגיש איכותי וחמאתי. לא מעיק ולא מרגיש כבד. לי הוא היה טעים.
הטעמים: קרם פיסטוק ודובדבן אמרנה - הביס שלקחתי היה מאוד דומיננטי, המרקם הקטיפתי יחד עם הקראנצ'יות של האוזן המן שמתנפץ ופריך בפה היה תענוג צרוף, מרגישים את טעם דובדבן האמרנה המתוק. קרם הפיסטוק משדרג ומוסיף, הטעמים נועזים ומפתיעים. בדירוג שלי הוא מספר 1.
קרם השוקולד בליווי שוקולד צ'יפס - הטעם היה של שוקולד עשיר ומשובח. השוקולד צ'יפס לא הורגשו כמעט בכלל. בדירוג שלי הוא מספר 2.
פרג - היה המון מילוי נדיב ואיכותי. לי הוא היה טעים. בדירוג שלי הוא מספר 3. קרם שקדים ותמרים - טעם מיוחד, מעניין ומשובח. חבל שהמילוי היה ממש קטן. בתור אחת שלא חובבת שקדים ותמרים התלהבתי מהשילוב המנצח של שניהם. בדירוג שלי הוא מספר 4.
מחיר לחבילה של 14 אוזני המן: 39 ₪.
>> לפרופיל של מאיה שטיין
ארקפה. טועמת: חגית מור
אכלתי הרבה אוזני המן בהרבה מקומות מהרבה חברות, וארקפה היא ללא ספק אחת הטובות. קיבלתי 3 אריזות בשלושה טעמים: שוקולד, אגוזים עם צימוקים ופרג עם תפוחים, כולם נפלאים. הבצק פריך כמו חמאה, נמס בפה, להתענג על כל ביס.
הטעמים: השוקולד היה איכותי ומצוין. פרג-תפוח – שילוב מושלם. טעים ומפנק. אגוזים-צימוקים – מצוין לא פחות. שילוב נהדר.
המחיר: 39 ₪ למארז משפחתי.
>>לפרופיל של חגית מור
קונדיטוריה טאטי. טועמים: המערכת
קיבלנו משלוח טרי של אוזני המן מטאטי עם שבעה סוגי מילויים. אוזני ההמן של טאטי עשויות מבצק פריך על בסיס חמאה ושמנת, וללא ביצים.
הבצק אכן היה מאוד פריך ונימוח. הורגש חוסרן החיובי של הביצים, ועובי הבצק היה מדויק – לא דק מדי ולא עבה.
הטעמים: פרג והדרים – מילוי קלאסי עם טוויסט קטן של הדרים, שלדעתנו לא הורגשו מספיק. הפרג עצמו היה טעים ולא מתוק מדי, והמרקם היה מעולה. קפה – מילוי עדין במרקם מצוין. אגוזים ותבלינים – מילוי טעים ומתובל היטב, עם נוכחות חזקה של קינמון. גבינה מתוקה – לא מתוקה מדי והמרקם קליל, אך לדעתנו היה מקום למתיקות גבוהה יותר. פטיסייר שוקולד בלגי – נימוח וטעים, ומרקם מעולה. תמרים – מתובל וטעים, פריך במידה ולא מתוק מדי. גבינה מלוחה ואורגנו טרי – מפתיע ומוצלח. רך, והאורגנו מורגש אך לא השתלט.
המחיר: 11 ₪ ל-100 גרם.
את כל התמונות, התיוגים והביקורות תוכלו לקרוא בדף האינסטגרם של zaprest. תודה לכל המשתתפים בתחרות, ונתראה בתחרות הבאה.
חג פורים שמח לכולם!
תמונה ראשית: דלאל. צילום - טל שיפר
תמונה בראש הכתבה: ארקפה. צילום - אנטולי מיכאלו
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת