ארוחות שניתנות ע"י מסעדן לעובדיו נחשבות מבחינת רשויות המס כ'הכנסת עבודה'. בהתאם לכך, יש לחייב במס הכנסה ודמי ביטוח לאומי הטבה זו שנותן המעביד לעובדו.
בנוסף לכך, בהתאם לתקנות מס ערך מוסף, התשל"ו-, לא ניתן לנכות את מס התשומות (המע"מ ששולם על חומרי הגלם שייצרו את ארוחת העובד בגין שווי הארוחות.
המשמעות היא שמקנייה של חומרי גלם עבור ארוחות העובד במסעדה, לא ניתן לנכות את המע"מ ששולם בגין קניות אלו.
בהמשך לתקנות מס ערך מוסף, במצב בו ניתנת לעובד טובת הנאה כלשהיא אך גם המעביד היה זקוק להוצאה זו כהכרחית בייצור הכנסה יש לבחון טובתו של מי גוברת - אם טובת המעביד גוברת, אין בעיה ומס התשומות יותר. אם טובת העובד גוברת, אין להתיר את מס התשומות.
לחילופין, תשומה בשל עובד שהעובד בעיקר נהנה ממנה תותר בניכוי, רק כאשר התשומה נמכרה לעובד או שניתנה לו כשירות, והמכירה או מתן השירות כלולים בדוח התקופתי של העוסק כחלק מעסקאות המסעדה.
רו"ח תיקו (אברהם) פרנקו המתמחה בתחום המסעדות מסביר: פקודת מס הכנסה מחייבת את המסעדן (המעסיק) לנכות או לגלם את מס ההכנסה ודמי הביטוח הלאומי (חלק מעביד וחלק עובד) בגין ארוחות שנמסרו לעובדים. שכן, ארוחות לעובדים כמוהם כטובת הנאה הדומה לשכר נטו ששולם לעובד.
בדרך כלל מגולמים כ"שכר נטו" סכומי שווי הארוחות ונטל המס הוא על כתפי המסעדן. גם "חוק מע"מ לא מתיר לקזז את המע"מ ששולם על חומרי הגלם ששימשו ליצירת אוכל אלא אם הארוחה נמכרה לעובד והופקה חשבונית מס בגינה .
נשאלת השאלה, איפה, מה גובה שווי הארוחה? זהו סלע המחלוקת העיקרי בהתדיינות מול שלטונות המס כשמטבע הדברים שווי הארוחות נגזר מעלות מחיר חומרי הגלם ששימשו בהכנתו, אך לא תמיד שלטונות המס מוכנים לקבל עמדה זו כלשונה.
מסעדנים שפועלים בתחום צריכים לזכור שאין כיום הלכה אחידה מוסכמת בנושא זה בין שלטונות המס ובין המסעדנים ולכן על האחרונים לנקוט קודם לכן בפעולות על דרך של שגרה ולהגיע מוכנים מקצועית לדיון או למו"מ עם שלטונות המס וזאת כדי לא להיפגע מקביעה שרירותית "גבוהה" של שווי הארוחות הן מצד מס הכנסה ולאחרונה הן מצד מע"מ המגביר ביתר שאת את האכיפה בנושא זה.
כיצד ניתן אם כך להיערך לדיון מול שלטונות המס בנושא זה? רו"ח פרנקו מסביר כי סלע המחלוקת העיקרי בין מסעדנים ושלטונות המס נחלק בין שני נושאים:
קביעת גובה שווי הארוחה. ומי בעצם אכל? שהרי לא כולם אוכלים קבוע בכל המשמרות. ולעיתים קיימות כמה סוגי ארוחות (בוקר? ערב?). "שלטונות המס מטבע הדברים נוטים לקבוע סכום גבוה לארוחה ולעיתים סכום המתקרב למחיר התפריט (שגיאה נפוצה בקרב מפקחי המס). ומכאן גם סכומי המס, דמי הביטוח הלאומי והמע"מ הנגזר מכך הם גבוהים
כיצד אפשר להמחיש לשלטונות המס כי עלות הארוחה לעובדים היא נמוכה?
צילומים: אילוסטרציה. istockphoto
כתבות נוספות של מערכת REST PRO
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת