הישראלים אוהבים בופה. זו עובדה ידועה. הם אוהבים את השפע, את הגיוון ואת האפשרות למלא מחדש את הצלחת כמה שרוצים. אנחנו רואים את הבופה בעיקר באירועים, אך ישנן גם מסעדות שהחליטו לאמץ את צורת ההגשה הזו, בעיקר בארוחות בוקר. מדוע? אולי בגלל שאנחנו רגילים לארוחות בוקר כאלו בבתי המלון. יש מקום אחד שלקח את הקונספט ופרש אותו על כל התפריט ולאורך כל היום. קוראים לו הגלריה של אלמוג, ואין ספק שהוא מגיש את הבופה הכי מיוחד בארץ. אבל לפני כן, בואו נבין דבר או שניים על בופה.
המילה בופה מגיעה מהשפה הצרפתית ומשמעותה מזנון, כלומר - הרהיט שעליו נהוג להגיש את ארוחות הבופה. עם זאת, מקורותיו של הבופה אינם בצרפת אלא דווקא בשבדיה ובפינלנד. כבר במאה ה- 14 נהגו להגיש במדינות אלו ארוחה קלה המורכבת ממגוון מתאבנים, הנקראת br?nnvinsbord, בין שעתיים לחמש שעות לפני הארוחה.
במסגרת ארוחת המתאבנים הגישו לחם, חמאה, הרינג, גבינות, סלמון מעושן וכמובן שגם מספר סוגים של משקאות חריפים מסורתיים, כשלעתים היו מצרפים לחגיגה גם בשר קר פרוס ונקניקיות. הארוחה הוגשה לסועדים בעמידה, ואילו רק במהלך המאה ה- 17 החלו להגיש את הארוחה בשולחן הסעודה לאורחים בישיבה, תוך כדי ששילבו בה מנות נוספות, מעבר למתאבנים הבסיסיים.
כללי הטקס
לאורך ההיסטוריה הבופה ידע לא מעט תהפוכות. לקראת סוף המאה ה- 18 עלתה קרנו של הבופה כשאידיאלים חדשים של שמירת הפרטיות החלו לחלחל אצל אנשי מעמד האצולה. בתקופה הזו גם אלו שיכלו להרשות לעצמם משרתים אישיים, טרחו להעמיס את הצלחות בכוחות עצמם, מה שהעיד על תרבותיות וסטנדרטים גבוהים.
בדרך כלל המנות המוגשות במסגרת הארוחה מתוכננות מראש בצורה כזו שתאפשר לסועדים לאכול אותן מבלי להשתמש בסכין ובמקרים מסוימים המנות מוכנות כך שניתן יהיה לאכול אותן מבלי להשתמש בסכו"ם כלל (finger buffet).
אין ספק שזוהי פריחתו של הבופה
בשנים האחרונות יותר ויותר מסעדות ובתי קפה בישראל מציעים לאורחים שלהם ארוחות בופה, אם כי עדיין מדובר לרוב על ארוחות המתקיימות בבוקר, בעיקר בסופי שבוע. הגלריה של אלמוג מגישה את הבופה שלה לאורך כל היום (מ-9:00 עד 15:00) ובכל ימות השבוע. תפסנו לשיחה את אלמוג רוקח, הבעלים, המנהלת והשף של המקום, כדי להבין האם מדובר במגמה שעוד צפויה להשתלט מצפון ועד דרום.
"כשפתחתי את הגלריה של אלמוג לפני קרוב לעשר שנים אפשרנו לסועדים שלנו להחליט האם הם מעוניינים להזמין מהתפריט הרגיל או להגיש לעצמם מנות מהבופה, ובהתחלה בערך חמישים אחוז מהלקוחות הזמינו מהתפריט וחמישים אחוז מהבופה. לאורך השנים המאזן השתנה, וכשזה הגיע למצב שבו קרוב לתשעים אחוז מהלקוחות בחרו בבופה ועשרה אחוז בלבד בחרו מנות מהתפריט, החלטנו פשוט לבטל את התפריט. אפשר להגיד למעשה שלא זו בלבד שהפתיחות לרעיון המקסים של הבופה היום גדולה יותר, אלא שיש לארוחות הבופה ביקוש גבוה מאי פעם".
למה דווקא בופה?
"הקונספט שעומד מאחורי הבופה מאוד מתחבר לאישיות שלי. אני אוהבת שפע, ריבוי פרטים, רבגוניות, גיוון, כמויות, וכל זה בא לידי ביטוי גם בבופה.
איך דואגים לכך שהמנות יהיו רעננות וטריות לאורך כל שעות היום?
"קודם כל, הצוות המקצועי דואג לנראות הבופה בכל שעות הפעילות של המקום. זה אומר לשים לב לכל צלחת הגשה ולכל כלי, ולדאוג לתחלופה מתמדת של המנות, לסדר ולניקיון. חשוב להבין שבופה זה לא משהו שכל אחד יכול להגיש, כיוון שאם אין לך תעבורה רצינית של לקוחות, המנות יתייבשו ויתחילו להיראות לא טוב, בלשון המעטה. אנחנו מחזיקים בציוד ייעודי שכולל בין היתר בן מארי קר ובן מארי חם על מנת לשמור את כל המנות בטמפרטורות הנכונות והמדויקות. באופן כללי, לא תמצא אצלנו מנות שממתינות לסועדים יותר מרבע שעה".
אז אם אתם מחובבי הבופה, ואוהבים שהצלחת שלכם מגוונת, תוכלו למצוא וריאציות שונות שמככבות במסעדות, ולא רק בשעות הבוקר. אולי הטרנד הבא שיגיע יהיה בופה לילה.
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת