המעדן הכי שוויצרי! פונדו גבינות (צילום: Shutterstock)
כשחושבים על פונדו גבינות, מיד מדמיינים בקתה כפרית, אח בוערת וסוודרים עבותים. לעיתים נדירות אם בכלל, עולה לראש תמונה של ישראלים מיוזעים, הרוכנים מעל סיר מהביל ומלא בכל טוב. אז נכון, הטמפרטורות לאחרונה שוברות שיאים של חוצפה. אבל אז מה אם החום בלתי נסבל? תדליקו מזגנים ותכירו את המעדן הכי שוויצרי, שאין מתאים ממנו כדי לחגוג את חג הגבינות. חג שבועות חלבי ושמח.
מתכונים מרעננים לכל המשפחה לכבוד החג
איך הכל התחיל?
הפונדו התפתח בקהילות שוויצריות כפריות, שנהגו להמיס שאריות גבינה במהלך החורף ולטבול בתערובת המומסת פיסות לחם יבשות. רק בהמשך, המנה הגיעה גם לשולחנותיהם של השוויצריים דוברי הצרפתית, בספרה העירונית של מערב שווייץ. אלו האחרונים, שידרגו את הפונדו עם מוצרים יקרים יחסית ובראשם, גבינת הגרוייר.
רבים לא יודעים זאת, אבל במקור פונדו הגבינות הכיל בנוסף לגבינות ולחמאה, גם לא מעט ביצים: עד לשלהי המאה ה-19, מנה טיפוסית של פונדו גבינה, הזכירה יותר סופלה גבינה או מקושקשת עם גבינה. בגרסאות המשודרגות של המנה העתיקה, מופיעים מרכיבים נוספים כמו שמנת ופטריות כמהין, כשהמתכון הראשון לפונדו בתצורתו המודרנית, פורסם רק בשנת 1857. עם זאת, כבר אז הוא הוצג כמנה הלאומית של שוויץ.
האמריקאים גילו את הפונדו במהלך שנות ה-50 וה-60 הודות למספר שפים שווייצרים שהפעילו מסעדות ביבשת ותוך זמן קצר המילה פונדו שימשה לתיאור מגוון מנות שמוגשות באופן דומה. פונדו השוקולד למשל, בא לעולם רק באמצע שנות ה-60 (למרות שלעיתים זה נדמה כאילו שהיה פה מאז ומעולם).
מותר לשחק עם האוכל (ואפילו רצוי!)
היופי בפונדו הוא שמדובר במנה קלה ביותר להכנה. כל כך קלה, שגם אם אין לכם כל ניסיון קודם בבישול, עדיין הסיכוי שתהרסו אותה הוא מזערי ביותר. אך מעבר לכך, מדובר בארוחה ורסטילית בצורה בלתי רגילה: פונדו יכול להיות מעדן רומנטי לזוגות מאוהבים, חוויה לכל המשפחה (בעיקר למשפחות עם ילדים קטנים) וגם יופי של ארוחה שתענוג לאכול בצוותא עם החבר'ה הקרובים. כי יותר מכל דבר אחר, הפונדו הוא מאכל חברתי.
ספק אם אי פעם מישהו הכין סיר פונדו והצליח לחסל אותו לבד והאמת היא שאין באמת סיבה לנסות. כי הרי כל הכיף בפונדו זה האכילה המשותפת ואינספור משחקי החברה שנולדו מסביב לשיפודים, לירקות ולתערובת הגבינות המבעבעת. אספנו עבורכם כמה רעיונות מוצלחים למשחקים שתוכלו לשחק בארוחת הפונדו הקרובה שלכם.
משחקים לארוחה רומנטית
אמנם מדובר במנה קלה מאוד להכנה, אך באותה נשימה ניתן גם לומר שמדובר במנה שעושה הרבה מאוד רושם. כך שאם מתחשק לכם להרשים ולפנק את בחיר או בחירת ליבכם אבל אתם והמטבח לא ממש חברים, כל מה שאתם צריכים זה משהו כמו שעה פנויה, הרבה מצב רוח טוב וכמה מצרכים איכותיים (מתכון מפורט בהמשך).
יש לציין שכל משחקי הפונדו מבוססים על אותו עיקרון: ברגע שהלחם, הירק או הבשר נופלים מהשיפוד ונבלעים בסיר החימום (קאקלון), מתחילה הספירה לאחור. אם תוך חמש שניות לא תצליחו לאתר ולחלץ את האבידה, תוטל עליכם משימה. כשמדובר בארוחה רומנטית, המשימה יכולה להיות למשל להעניק עיסוי רגליים מפנק במשך עשר דקות, לספר סיפור סקסי מהעבר או לשתף פנטזיה סודית שעד כה בחרתם להצניע.
משחקים לארוחה משפחתית עם ילדים
ארוחת פונדו היא פחות או יותר הארוחה המושלמת עבור משפחות עם ילדים. הן תכנון הארוחה, הן חיתוך הירקות והתוספות והן האכילה עצמה, הם יופי של פעילויות שיכולות להעסיק את הילדים במשך שעות ארוכות. כשמשחקים משחקי פונדו עם ילדים, אפשר לתת משימות משעשעות שיהפכו את הארוחה לחוויה בלתי נשכחת. כך למשל הסועד שלא יצליח לדוג את פיסת הירק שנפלה לסיר, יכול לדוגמה לספר בדיחה או לשתף סיפור על משהו חיובי שקרה לו לאחרונה. לחילופין הוא יכול לומר מה הוא הכי אוהב באחד או יותר ממבני המשפחה, לשיר שיר שהוא אוהב או פשוט לרקוד ריקוד מצחיק.
משחקים עם הגבינות והחברים. פונדו גבינות (צילום: Shutterstock)
משחקים לארוחה עם החבר'ה
אם טרם יצא לכם להעביר ערב שלם מסביב לסיר פונדו עם חברים קרובים ומשחקים מטופשים, אתם לא יודעים מה מצפה לכם. מובן שגם את כל החיתוכים וההכנות המקדימות ניתן לעשות ביחד. אך הכיף האמיתי, מגיע בסעודה עצמה. כי כשאוכלים פונדו עם החברים הקרובים, אפשר לקחת את המשחקים לשלב הבא ולשלב את משחקי הפונדו במשחקי שתייה.
תוכלו למשל להחליט שכל מי שישלוף שיפוד ריק מהסיר ולא יצליח תוך חמש שניות להציל את פיסת הירק או הלחם, צריך לשתות צ'ייסר. כמו כן אפשר לקבוע שמי שיספוג הכי הרבה אבידות, יצטרך לשטוף את הכלים בסוף הערב, לקנות לכל השאר בירות בפעם הבאה שתצאו לבלות או פשוט לארח את ארוחת הפונדו הבאה בדירתו. בשוויץ אגב, יש מנהג עתיק לפיו העונש כולל ריצה בעירום בשלג.
כללי הברזל לפונדו איכותי
מתכון כללי להכנת פונדו גבינות מנצח
המצרכים הדרושים:
לפונדו
לטבילה
אופן ההכנה:
טיפ אחרון לסיום
הנחו את האורחים שלכם לטבול את השיפודים עמוק ככול האפשר בקאקלון ולהניע את השיפודים בצורת הספרה 8. באופן הזה, החום יתפזר בצורה אחידה יותר בסיר הפונדו. חשוב כמובן לוודא במקביל שהלהבה לא גבוהה מדי חלילה. זה הזמן לאחל בתיאבון ושיהיה לכם חג שמח וטעים!
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת