אם תל אביב היא מעצמת הקולינריה העדכנית בישראל, כדאי שתכירו את שכנתה המיושנת. זו שמבשלים בה בסירים גדולים, חרוכים, טעמים שכשנפגשים עמם, מתעורר געגוע מיידי שמוכיח, שלא תמיד מוכרחים להתחכם. לא תמצאו שם בישול מולקולרי, אין מצב שתראו שם צלחות מפונפנות, אבל בטוח, שאם אתם רוצים לקפוץ אחורה במנהרת הזמן כדאי לכם להרחיק מעט מהעיר הסואנת – תל אביב, אל כרך עמוס לא פחות. בני ברק. אל תפספסו.
זה לא אומר שאתם מתחזקים. זה גם לא אומר שתצטרכו להפסיק לקטר על האוכל האשכנזי. אבל אנחנו מבטיחים לכם שעמוק בפנים, אתם תבינו עונג שבת מהו.
רבע שעה בלבד מהעיר הגדולה ופז רובינזון, מגובה באמא ואבא יצא כדי לבדוק בציציות את הבישול היהודי המסורתי בעולם אחר לגמרי שבו צבעים, ניחוחות וטעמים שהוריו והוא התגעגעו אליהם.
בכל יום חמישי אחר הצהריים, בדיוק שהשמש מתחילה לשקוע קורה קסם ברחבי בני ברק, מאכלי השבת עולים על הגז, הבצקים המיוחדים מסיימים לתפוח ורחובות העיר מתמלאים באנשים רעבים, כולם מתחילים להתכונן לשבת. כדי לעמוד בביקוש האדיר של הקונים לשבת בתי האוכל פועלים מדי יום חמישי עד השעות הקטנות של הלילה. במזללות, בטשולנטיות ובמעדניות, תוכלו לפגוש אברכים צעירים בחברותא קולינרית, אבות מצוידים ברשימת קניות מדוקדקת, נשים עם סלים והרבה תכונה. כיום יש מגוון גדול של סיורים בעיר בסגנונות שונים, כשרובם יציעו לכם פחות או יותר את אותו הדבר - לפגוש את המקומיים ולטעום ממעשה ידיהם, כך שתנועו בזמן חזרה, אל הילדות. אל הבית של סבתא.
פז מתחיל את הסיור במוסד ידוע בבני ברק: "קונדיטוריית כץ" אשר קיימת כמעט 70 שנה. גם כאן מתחילים את מלאכת האפייה לשבת כבר בחמישי וכמובן שהם לא מפספסים את מנת הדגל שלהם ואופים מידי חמישי ושישי את העוגה המסורתית לשבת, שמזכירה לרבים מלקוחות הקונדיטוריה את הילדות ואת אמא.
קונדיטוריית כץ. רבי עקיבא 110, בני ברק 03-6181282
ואם באמא עסקינן, אי אפשר שלא להזכיר באותה נשימה את הסלטים של זהבה אשר נמכרים כבר עשרות שנים אך עם זאת מקפידים להיות מעודכנים. כך למשל בתוך מבחר של יותר מעשרים סוגים של סלטי דגים, נולד סלט בלונדיני במיוחד או בשמו המקצועי "סלט טראמפ". לצדם של סלטי הדגים, תמצאו שם קיגל כהלכתו, כל סלט שאתם יכולים לדמיין בעבודת יד, מלפפונים מוחמצים מתוצרת בית ואפילו חצילים חריפים – מאד!
מעדני זהבה. ירושלים 20, בני ברק 03-5792063
ואיך אפשר בלי הטשולנט המפורסם בימי החורף? מנה שאפשר למצוא כמעט בכל בית אוכל בבני ברק בהמון וורסיות שונות. בין אם תרצו טשולנט (או בשמו העממי צ'ולנט) בגרסת הפרווה, או כזה שמלווה בעוף או בקר תמצאו אותו כאן ואתם יכולים להיות בטוחים שזה טעים, כי כל משפחת רובינזון טעמה ומאוד נהנתה. בטשולנט של הלל למשל, תקבלו מנות חמין בצלחות חד פעמיות שאל תוכן מעמיסים את המנה הלוהטת, שיצאה אך הרגע מהסירים הישנים. הבשר איכותי וטרי, התבלינים בתבשיל מינימליים והקישקע... אוי השם...
הטשולנט של הלל. ראב"ד 32, בני ברק 03-5796826
אבל שלא תחשבו שבבני ברק אין קדמה בכלל. גם שם, יש מסעדות שף, ואפילו מעולות. תשאלו את אמא של פז שמאד (!) נהנתה מהאוכל ב'החשמונאים 7'. אבל גם שם, במסעדת השף המצוינת הזו, תוכלו למצוא... חמין שהבעלים מוכן להתחרות עמו מול כל טשולנטייה בעיר.
החשמונאים 7. החשמונאים 7 בני ברק 03-5759473
גם אם אתם לא יוצאים לסיור מודרך בעיר, אל תפספסו את חגמישי בבני ברק. פשוט לכו לאיבוד בסמטאות. הרי חוץ מאוכל טוב תפגשו שם את תושבי העיר הצבעוניים והמרתקים. תטיילו בסמטאות הצפופות לעייפה ועמוסות בחבלי כביסה, דרך הבניינים הרבים מלאי תוספות הבנייה היצירתיות. תפגשו ותפטפטו עם שדכנית עסוקה שמקומה בגן עדן הובטח כבר מזמן, עם סופר סת"ם או אברך ממהר.
וקבלו מאיתנו טיפ קטן ויעיל למי שבוחר לצאת לסיור קולינרי בבבני ברק: כדאי ורצוי להגיע בלבוש צנוע ובעיקר להשאיר את הדעות הקדומות - אם יש לכם כאלה, על העיר ותושביה בבית ולפתוח את הראש והלב. שתהיה לכולנו גוט שעבאס, חמימה וטעימה.
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת