חג השבועות נמצא בפתח והדבר הראשון שאנחנו חושבים עליו, הוא כנראה, עוגות גבינה. בפועל, יש עוד כל כך הרבה מאכלים חלביים נפלאים שמגיעים מהשורשים של כולנו ומהעדות השונות שמרכיבות את המדינה רבת הגוונים שלנו. פתרון נהדר ומרענן לשולחן החג, שילמד את כולנו שיעור נפלא ב"עבודת שורשים" (גם אם שורשים של אחרים). מוכנים? הנה כמה מתכונים שיעשו לכם טוב על הלב.
מה מזמינים לכבוד חג השבועות? כל המשלוחים
כל מה שלא ידעתם על פונדו חגיגי ומושחת לשבועות
צ'אדי גיאורגי
הצ'אדי מכונה גם לחם תירס ומשלב קמח וגבינות, מתכון של מרינה קרן.
מצרכים:
כוס וחצי קמח תירס טחון דק
2 כוסות קמח לבן רגיל
ביצה שלמה בטמפרטורת החדר
כף שמרים יבשים
חצי כפית סוכר
כפית שטוחה של מלח
כוס וחצי מים פושרים לפי הספיגה.
שמן לטיגון קנולה/חמניות.
הוראות הכנה:
טיפ חשוב: בגיאורגיה יש תירס לבן איכותי, בארץ הוא לא נפוץ אבל לפעמים מייבאים אותו לקראת פסח. ניתן לקנות תירס טחון דק (מומלץ) בשוק באור יהודה בחנות בשם עיראק הקטנה.
המרק של הקיץ. מסחייר
מסחייר פרסי
מרק מרענן של מלפפונים ויוגורט, מתכון של תמר רפאלי וסיגלית מוסאי.
מצרכים:
6 מלפפונים
4 גביעי אשל
מלח
פלפל שחור
פונה יבשה (נענע מנטה שמייבשים בבית)
מערבבים ומגישים
עיג'ה בג'בן עיראקי
לביבות גבינה מטוגנות עיראקיות, נקראת גם חביתה עם גבינה עיראקית, מתכון של סבתא שרה מינא.
מצרכים:
ביצים
גבינת גיבן עיראקית חתוכה לקוביות(יש במחלבת עברי)
פטרוזיליה קצוץ דק
בצל קצוץ דק
מערבבים הכול ומטגנים במחבת
מרק זום תימני
את המרק הזה אוכלים בדרך כלל בצאת יום כיפור, והוא מכיל שלל גבינות, קמח, שום, מיץ לימון ומעט סחוג ירוק. יש המכנים אותו "מדיד".
מתכון של מזל סעדה צברי ז''ל, שהייתה מכינה את ה"מדיד" רק במוצאי שבתות ובבקרים של חגים.
מצרכים:
4 אשל
4 שמנת
כוס קמח
כפית מלח
3 כפות מים של סחוג יבש מושרה במים רותחים
הוראות הכנה:
טיפ חשוב: בשביל לפנק את הילדים, סבתא מזל הייתה לוקחת פיתה ישנה וזורקת לסיר המרק, כך שהייתה מתפרקת והופכת נימוחה ורכה.
עוגה קטנה ומתוקה לכבוד החג. פירושקי
פירושקי פולני עם גבינה
מתכון של צבי אייל הסבא המבשל. פירושקי - שם כללי לבצק ממולא, אפוי או מטוגן הנפוץ בעיקר במזרח אירופה. משמעות השם היא "עוגה קטנה" ברוסית, והוא לרוב יהיה עשוי מבצק שמרים עם תוספות שונות, ביניהן בשר, כרוב, תפוחי אדמה וגבינות, וגם בגרסאות מתוקות.
מצרכים
לבצק:
1/2- 2 כוסות קמח
55 גרם חמאה מומסת
2 חלמונים
1 וחצי כפית סוכר
1/2 כפית מלח
1/2 כפית פלפל לבן/ שחור
33 גרם שמרים
2/3 כוס מים פושרים
למלית הפירושקי:
240 גרם גבינה לבנה
250 גרם גבינת כנען מפוררת
85 גרם גבינה בולגרית מגורדת
110 גרם גבינת קצ’קבל מגורדת
3 כפות עירית קצוצה
2 כפות שמיר קצוץ גס
10 יח' פטריות שמפיניון פרוסות ומטוגנות
מלח
פלפל לבן (אפשרי גם שחור)
2 גביעי שמנת
הוראות הכנה:
להכנת הבצק:
מאפה בולגרי והמון חלב חם. בניצה
בניצה בולגרית
מתכון של סבתא שרה לוי ז''ל, יש שיגידו שמדובר במאפה הדגל של הבולגרים.
מצרכים:
1 מרגרינה
2 כוסות קמח
מעט סוכר
למילוי:
ליטר חלב חם (לחמם, לא להרתיח!)
7 ביצים
1 כוס סוכר
הוראות הכנה:
קאדה כורדי
מתכון של מושיק אהרון, קייטרינג בריאלה. הירושלמים בינינו זוכרים את הריח של הקאדה הכורדי בדיוק בחג השבועות. אמנם מכינים אותו בשלל הזדמנויות אחרות, אבל המאפה המטוגן ממולא הגבינה הזה הוא קסם אמיתי שמתאים בדיוק לחג הלבן ביותר בשנה.
מצרכים:
לבצק:
קילו קמח
1 כף מלח
1.5 כף שמרים יבשים
200 מ''ל שמן זית
650 מ''ל מים פושרים
הוראות הכנה:
למילוי:
500 ג' גבינת חמד מגורדת
1 גביע קוטג' 5 אחוז
100 ג' חמאה
1 ביצה
הוראות הכנה:
ברקוקש
מתכון של רחל אוחיון. הדייסה המרוקאית, ששמורה לסבתות המפנקות שהכינו אותה בעיקר בימי החורף הקרים, כדי להשביע, לחמם ולנחם.
שלב הכנת הקוסקוס:
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת