נגישות
נגישות

מתכונים לארוחת הצום: מה אוכלים לפני תשעה באב?

מתכננים לצום השנה? הכנו במיוחד עבורכם 5 מתכונים משביעים וטעימים בטירוף עבור הארוחה המפסקת. אזהרה: עלול לנזול ריר בעת קריאת הכתבה - הכינו את עצמכם נפשית!

המלצות קולינריות מתכונים
סתיו קורן
תאריך פרסום: 11/08/2024, 0:00
  • Facebook
  • Whatsapp
  • Facebook Messenger
  • Email

צום תשעה באב בפתח, וכמו בכל שנה הוא תופס אותנו בעיצומו של הקיץ החם והמחניק. השנה, מתלווים אל הצום והחום גם חששות כבדים ומועקה שלא מרפה, בהלימה כואבת אל חורבן הבית. אבל אל דאגה, לפחות בשאלה המהותית של אילו מתכונים כדאי להכין לפני הצום, אתם פטורים מטרדות. הכנו לכם חמישה מתכונים מושלמים לארוחה מפסקת, שתכניס אתכם לצום שבעים ונינוחים יותר. הצום השנה מתחיל ביום שני ה - 12 לחודש בערב ומסתיים בערב ה 13 באוגוסט. אז אלו המתכונים שהכנו במיוחד עבורכם, כדי שהצום יעבור כמה שיותר מהר!

המנה המזרח תיכונית: פילה סלמון צלוי על פירה מג'דרה / ירון שנבל, מסעדת קופינאס

המנה הראשונה היא מנה מזרח תיכונית קלאסית. בחרנו עבורכם מנת פילה סלמון, לצד פירה מג'דרה. מדובר במנה טעימה עד איבוד חושים, שגם משביעה בטירוף. האמת, אם תיצמדו למתכון, היא גם ממש קלה להכנה, ואתם אפילו לא צריכים מרכיב סודי בשביל שתצא טעימה במיוחד. אנחנו ממליצים להוסיף למנה סלט ירקות חתוך דק דק, שישלים את המנה ויסייע לכם לשבוע לזמן רב יותר.

מצרכים:

סלמון:
600 גרם / 3 נתחים סלמון
כף שמן זית
מלח
פלפל

פירה עדשים:
250 גרם עדשים שחורות
1 ליטר מים
10 גרם מלח
1 קילו תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות

מג'דרה:
150 מ"ל חלב
50 גרם חמאה
כפית גדושה של מלח – 12 גרם
פלפל שחור קמצוץ 
2 בצלים קלופים ופרוסים דק
2 כפות שמן זית
20 גרם חמאה
מלח
פלפל
4 פרחים של ברוקולי
8 אספרגוס חלוטים במי מלח

הוראות הכנה:

  1. מבשלים את תפוחי האדמה במים עד שהם מתרככים, מסננים את המים, מוסיפים את החלב והחמאה, מלח ופלפל, וטוחנים הכל ביחד לפירה חלק
  2. בסיר נוסף, מבשלים את העדשים השחורות, 35-40 דק' עד שמתרככות, טוחנים ומוסיפים לפירה תפוחי אדמה
  3. במחבת, מקפיצים בחום בינוני את הבצל בשמן זית, חמאה, מלח ופלפל עד שמשחימים, ואז מקפלים אותם לתוך הפירה
  4. את הסלמון מכניסים לתנור שחומם מראש ל- 220 מעלות. מניחים את הסלמון בתבנית אפייה ומתבלים אותה בשמן זית, מלח ופלפל. צולים בתנור כ-10 דק' עד שמוכן
  5. להגשה, מניחים בצלחת את הפירה, מעליו מניחים את הסלמונים המוכנים ומקשטים מסביב בפלחי ברוקולי ואספרגוס
  6. ניתן להגיש בצד סלט עשבי תיבול טרי

צילום: מירב ואז דיאס

קופינאס צור משה - השיבולים, צור משה, 053-9376406

המנה המרוקאית: מעקודה של פול / יונית צוקרמן

מעקודה היא פשטידה מרוקאית, והיא לעיתים מכונה גם "מחמאר". המעקודה עשויה מתפוחי אדמה, ביצים ופטרולוזיה - מרכיבים משביעים למדי. אך מעל לכל, היא פשוט טעימה. לכן, שווה להכליל אותה בתפריט של כמעט כל ארוחה, ולא רק בתפריט סעודה מפסקת. הכנו לכם תפריט מיוחד של מעקודה אסלית, שתיקח אתכם למסע אל מרוקו הרחוקה, ותכניס אתכם לצום ברגל ימין ועל קיבה מלאה.

מצרכים:
חבילה של פולים קפואים
7-6 ביצים
5-4 שיני שום
מלח, פלפל, אבקת מרף עוף, כורכום, סוכר

הוראות הכנה:

1. מפשירים את הפול במקרר כמה שעות
2. שמים טיפת שמן בסיר ומוסיפים 4- 5 שיני שום שקצצנו. אחרי חצי דקה, מוסיפים את תכולת שקית הפול ומאדים את הכל למשך 2- 3 דק' על אש גבוהה
3. יוצקים מים - בערך כוס וחצי של מים רותחים. המים צריכים לכסות את הפול, וזהו הסימן לכמות המים הנחוצה
4. מוסיפים לסיר כף אבקת מרק, כפית כורכום, רבע כפית מלח, רבע כפית פלפל ו-2 כפות סוכר - זה בסדר וזה לא מתוק; מרשה לכם לטעום ולהבין שזה לא!
5. אפשר לעצור כאן (לבשל עם תבלינים כרבע שעה עד שהפול מתרכך) ולהגיש את זה כתוספת, ואפשר גם להוסיף עוף ולהגיש על מצע אורז או פירה. זה טעים
6. למעקודה: מבשלים עד ש- 3/4 מהנוזלים מצטמצמים. מסננים את המים שנותרו, מעבירים לקערה, מקררים כ-5 דקות ומגישים
7. במקביל, לוקחים 6- 7 ביצים XL. מקשקשים ומוסיפים טיפה מלח ופלפל שחור. אל תשכחו שהפול מתובל כבר! טיפ: מתחילים עם 6 ביצים, ואם הביצים מכסים את הפול, אין צורך בביצה השביעית. אם לא, מוסיפים
8. לוקחים סיר ומכסים את כל שטח הסיר בשמן. חשוב שכל דפנות הסיר יהיו משומנות
9. לוקחים את הפול המסונן, מכניסים לתערובת הביצים המקושקשות ומערבבים
10. אחרי הערבוב, מכניסים את העיסה לסיר. מורידים את האש ומבשלים על הגז כחצי שעה
11. אחרי שעה מכניסים לתנור שחומם מראש ב- 180 מעלות, עד הזהבה. מוציאים והופכים על צלחת

צילום: יונית צוקרמן

יש לכם מעקודה יפה, שונה, ומקורית. בתאבון!

המנה המזרח אירופאית: מרק ירקות עם קרפעלך תפוחי אדמה / אורנה רסקין, מסעדת קיטון

קרעפלך זו אחת המנות המזוהות ביותר עם המטבח המזרח אירופאי. הרומנים קוראים להם "ורניקס", הפולנים מכנים אותם "פירוגי" ואילו המטבח הרוסי משתמש בגאווה בשם "פלמני". האמת, זה לא באמת משנה איך תבחרו לקרוא להם, כי הם פשוט ערבים לחך על שלל גרסאותיהם. מדובר בכיסוני בצק ממולאים במגוון מילויים לבחירה, כמו למשל: מילוי תפוח אדמה, כרוב, בשר טחון ועוד. הכנו לכם מתכון "פלולס" לקרעפלך משגעים במילוי תפוח אדמה - תיהנו!

מצרכים:

מרק ירקות
2 בצלים
2 כרישה
5-6 גזרים
ראש סלרי
2 עלי דפנה
חצי דלורית קלופה

הוראות הכנה:
1. לשטוף את הירקות, את הבצלים והכרישה, ולהכניס לסיר בחתיכות גדולות (חצאים או רבעים) כדי שיהיה קל לשלוף אח"כ. את הגזרים, ראש הסלרי והדלורית - יש לקצוץ דק
2. לחמם סיר עם טיפה שמן קנולה, להוסיף את הירקות, מים, פלפל ומלח. להביא לרתיחה, להוריד קצף ולהוריד את האש למצב שבו הנוזל ירתח רתיחה עדינה. לבשל כשעה
3. להוציא את הבצל והכרישה עד כמה שניתן. לטחון (אנחנו אוהבים גם לסנן בשלב הזה) ולהוסיף תיבול
טיפ: מי שמעוניין במרק ירקות צח, עדיף שיחתוך את הירקות לחתיכות גדולות ויסנן את המרק מהן לפני התיבול

קרעפלעך תפוחי אדמה קלאסי

מצרכים לבצק (25-30 יח')
2.5 כוסות קמח

תפוח אדמה מבושל ומעוך

2 ביצים

מלח

1/4 כוס שמן

הוראות הכנה:
לשים הכל, עד שמתקבל בצק רך וגמיש. מקררים במקרר שעה לפחות, בתוך ניילון

מצרכים למילוי תפו"א קלאסי

4 כוסות פירה תפוחי אדמה

שמאלץ

פלפל

מלח

הוראות הכנה:

1. מערבבים יחדיו, טועמים ומתקנים תיבול. יש כאלו שאוהבים להוסיף למלית בצל מטוגן

2. מרדדים את הבצק המצונן לעלה דק (הבצק תופח בבישול במים), חורצים עיגולים, ממלאים במלית תפוחי האדמה וסוגרים היטב מסביב. מבשלים במי מלח רותחים, עד שהם צפים דקה נוספת

3. לאלו שלא אוכלים את הקרפלעך במרק, אלא כמנה בפני עצמה, מומלץ לטגן בצל בשומן אווז ולפזר על הקרפלעך כתוספת תיבול

צילום: באדיבות המקום

קיטון - דיזנגוף 145, תל אביב, 053-9379307

המנה העיראקית: סאלונה - דג עם עגבניות ובצל 

נתחיל מהסוף: להכין לעיראקי שצם בתשעה באב מנה שמבוססת על בשר - היא עבירה של לא פחות מערבוב בשר עם חלב! לכן, בימי האבלות מוותרים העיראקים המסורתיים והדתיים על קובות הבשר העסיסיות, ומוצאים לכך תחליף קולינרי איכותי בדמות ה"סאלונה" - 3 שכבות המורכבות מדג בקלה, עגבניות ובצל - המאכל העדתי המוכר והמפורסם של תשעה באב. העיראקים נוהגים לאכול "סאלונה" גם בארוחה שלפני כניסת הצום.

מצרכים ל-3 סועדים:

חצי קילו דג בקלה (ניתן גם להכין עם מושט)

קמח

2 עגבניות

2 בצלים

מלח, פלפל, פפריקה, שמן וכמון

הוראות הכנה:

1. את הדגים משרים במלח ולימון, שוטפים, טובלים בקמח ומטגנים בשמן עמוק

2. לוקחים את הבצלים וחותכים אותם לפרוסות. לאחר מכן, מטגנים אותם על אש קטנה במחבת. את העגבניות חותכים לפרוסות

3. לוקחים תבנית חד פעמית ומניחים בה את שכבות הדגים, הבצל והעגבניות. מוסיפים מלח, פפריקה, פלפל וכמון. את התבנית עוטפים בנייר כסף, כדי שהדגים לא יישרפו

4. מכניסים לתנור בחום של 120 מעלות לחצי שעה ואז כל השכבות מתאדות יחדיו

צילום: שאטרסטוק

המנה הישראלית: עוף ואורז מלא בתנור

בואו נעזוב לרגע את עניין העדתיות ונתרכז בישראליות - כי אין בית ישראלי שלא נוהג להכין ארוחה קלאסית של אורז ועוף. ולמה? כי זה גם טעים, גם פשוט להכנה וגם הכי ישראלי שיש! אנחנו הכנו לכם מתכון למנה שווה במיוחד, עם ערך תזונתי גבוה אף יותר, כיוון שהיא מכילה אורז מלא. מבטיחים שהמנה תעביר לכם את הצום בקלות יתרה (למרות שלא בטוח שזו תכלית הצום, אבל זרמו איתנו)!

מצרכים:

כרעיים עוף

1 כוס אורז מלא

מלח

פלפל

תבלינים המועדפים עליכם

הוראות הכנה:

השרו אורז מלא ללילה שלם.

סננו את המים בבוקר מהאורז ופזרו אותו על תבנית.

פזרו מעט מלח ופלפל.

הכינו מרינדה מהתבלינים האהובים עליכם, למשל פפריקה, כורכום או תבלין עוף והשרו אותה בעוף.

לאחר מכן, הניחו את חלקי העוף על האורז, באופן שיעטוף היטב את האורז.

שפכו מים שימלאו את העוף.

הכניסו לתנור לא מכוסה למשך כשעה וחצי בחום של 180 מעלות, עד היספגות המים.

צילום: שאטרסטוק

צום קל ובתיאבון!

ליצירת קשר עם סתיו קורן

  • Facebook
  • Whatsapp
  • Facebook Messenger
  • Email
דירוג הכתבה
לא אהבתי מעולה

תגובות0
הוספת תגובה
הוספת תגובה

השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה

השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?

תודה ששיתפת אותנו!

נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת

הבנתי

עשינו לך תיאבון? יש לנו עוד הרבה עדכונים טעימים

שם לא תקין
דוא"ל לא תקין
NEWSLETTER
השף ארז קומרובסקי: לא הייתי בוחר בדובונים וטעמי
ניב גלבוע: "הביקורות הרעות שלי הן גם הכי אהובות"
בוקר בקפה גרג (צילום: באדיבות המקום)
יום האהבה הוא מעט מלאכותי. אני מטפח את שלי כל יום
"אני הולך – המסעדה שלכם" - חיים כהן בראיון מיוחד
לילה לבן תל אביב 2022- האירוע שאסור לכם לפספס
מתכון מסורתי לשבועות - הורניקי של "באבא יאגה"
מתכוני שפים לשבועות – המנות האהובות בגרסת השפים
החופש לאכול: גיל ולירון ב"סוהו" עם תפריט לסוכרתיים
יוליה בנמל - הארוחה הכי יפה ביום
מסעדות מומלצות בשוק הכרמל
סושי לנשים בהריון של ניני האצ'י (צילום: באדיבות המקום)