מחלוצות המטבח היפני בישראל. שולחן ביאקימונו (צילום: ישראל)
יש לא מעט מסעדות טובות ומעניינות בתל אביב. אין ספק שמדובר באחת הערים הכי מגוונות קולינרית, אבל יש כמה שבולטות מעל כולן – בשל שלל תכונות – ונחשבות must, ממש חלק מה-DNA של העיר ומהחוויה שלה. אם נודה על האמת, הבחירה לרשימה הבאה לא הייתה פשוטה וכולנו תקווה שהצלחנו להרכיב את נבחרת החלומות של תל אביב. ובכל מקרה, אפשר לדון בעניין.. הנה המסעדות הנבחרות שלנו.
ממזרח למערב: המסעדות התאילנדיות הכי טובות בתל אביב
לאנץ' או דינר: מסעדות שוות ברמת החייל
נבחרת הבראנצ'ים המצטיינים בתל אביב
המסעדות של רחוב בן יהודה בתל אביב
מסה
מסעדת Messa הוותיקה של שף אביב משה נחשבת לאחת ממסעדות השף המובילות בארץ וכמובן בתל אביב. המסעדה נחשבת לפורצת דרך הן בזכות העיצוב המוקפד והיוקרתי והן בזכות התפריט היצירתי. התפריט שמרכיב משה מבוסס על חומרי גלם מקומיים ועונתיים באיכות גבוהה וללא פשרות, כך שזה לא מפתיע שמסה זוכה בפרסים בארץ ובעולם ולאהדת הקהל. במסה יש שני מתחמים: המתחם הלבן - המסעדה והמתחם השחור – הבר הפתוח והפעיל עד השעות הקטנות של הלילה. מסה מציעה אווירה נהנתנית שבבסיסה אוכל גורמה בליווי דרינקים.
לא לפספס: מנות יצירתיות וססגוניות כמו שקדי עגל וטורטליני בטטה, קרם ארטישוק ירושלמי וציר בצלי פנינה (82 שקלים) או "בקלאווה" של עגל, קרם קוקוס, בטטה ג'ינג'ר, קינמון, טחינה, סילאן, פיסטוקים ואגוזים (62 שקלים).
מסה - MESSA - הארבעה 19, תל אביב, 053-9418828
יצירתיות בכל פינה בצלחת. פטה כבדים במסה (צילום: שרית גופן)
בית תאילנדי
בית תאילנדי היא אחת המסעדות הוותיקות והמוערכות בתל אביב וזה לא עניין של מה בכך מכיוון שהיה לה חלק משמעותי בהחדרת מטבח חדש והרפתקני לארץ. לא משימה פשוטה כלל וכלל. את בית תאילנדי פתחו ב-1996 בני הזוג יריב מלילי ולק סונן, שהכירו בזמן שמלילי שהה בתאילנד. לקח קצת זמן עד שהמסעדה בבוגרשוב רכשה את הקהל הנאמן שלה אבל לא נגזים אם נאמר כי בעשור האחרון בית תאילנדי קצרה כל תואר אפשרי ושקשה מאוד להשיג בה מקום פנוי. בשנתיים האחרונות היו בני הזוג מלילי שותפים לעוד יוזמות קולינריות כמו השקת מסעדת קאב קם והשקת חדר אוכל פרטי - קואה קון לק - צמוד לבית תאילנדי לארוחות משותפות.
בית תאילנדי נחשבת כיום לאחת המסעדות הטובות והפופולריות ביותר בעיר, בעיקר כי יש בה לא מעט דברים מיוחדים שמאפיינים רק אותה. כך למשל את חלק מהירקות התאילנדיים ומעשבי התיבול מגדלים בעצמם בני משפחת מלילי.
לא לפספס: קלאסיקה זו קלאסיקה ואי אפשר להגיע לארוחה בבית תאילנדי בלי אחת ממנות הדגל סום טאם - רצועות פפאיה ירוקה, עגבניות שרי, לוביה (בעונה), בוטנים כתושים, רוטב דגים, שום ולימון (46 שקלים). מנה מרעננת פה וחך שמביאה מנעד של טעמים מהמטבח התאי.
בית תאילנדי - בוגרשוב 8, תל אביב, 053-9438959
קלאסיקות מהמזרח. גנג_מאן_טהד_טהו בבית תאילנדי (צילום: יונתן בן חיים)
יפו תל אביב
את מסעדת יפו תל אביב פתח השף חיים כהן בסוף שנת 2011 ביחד עם שותפו הוותיק ד"ר אלי לנדאו ז"ל. מראשית דרכה הקפיד בה כהן על מצוינות קולינרית לצד שירות מוקפד, אולי כאנטיתזה למסעדות האחרות שלו במורד הרחוב – דיקסי ופילדלפיה – המציעות חוויה משוחררת בהרבה. במסעדה המשגשגת, שנפתחה כמעט עשור אחרי הסגירה של מסעדת קרן המיתולוגית, מגיש כהן תפריט אקלקטי המביא לידי ביטוי את הדרך הקולינרית הארוכה שעשה מבית אימו, דרך מסעדת קרן היוקרתית ועד היום. כהן מחבר בין מנות קלאסיות לעולם החדש ולאוכל עדתי ומקומי, בין טכניקות ממטבחי עילית בצרפת ובאיטליה לבין חומרי גלם טריים שהוא מלקט בקפידה בין המגדלים ובין הערוגות.
אסור לפספס: ניוקי סרטנים בליווי כרישה צלויה, חמאה חומה ופירורי חלה מתובלים (95 שקלים) היא מנה שממחישה את חיים כהן במיטבו.
יפו תל-אביב - יגאל אלון 98, תל אביב, 053-9440250
שילוב של טכניקות וצבעים. אספרגוס בגריל ביפו תל אביב (צילום: ירון בר נר)
טאיזו
מסעדת טאיזו של השף יובל בן נריה נפתחה במרץ 2013 בהשקעה כספית חסרת תקדים דאז. לפני גיבוש התפריט ערך בן נריה והשפים שבצוות מסע קולינרי במזרח הרחוק לגיבוש הקונספט הקולינרי המוצלח של המקום. התוצאה היא אחת המסעדות הטובות ביותר בתל אביב ובארץ, המשתרעת על פני שטח של 500 מ"ר ומתהדרת בתקרות שמתנשאות לגובה של שישה מטרים. במסעדה המרשימה והמעוצבת לעילא מציג בן נריה את הפרשנות האישית שלו לאוכל הרחוב של דרום מזרח אסיה, בדגש על וייטנאם, קמבודיה, תאילנד, סין והודו. ובכלל מדובר בבילוי שהוא חוויה אסתטית וקולינרית מיוחדת.
אסור לפספס: אחת ממנות הדגל היא דמפלינג שנחיזי – כיסוני בצק דקיק ואוורירי ממולאים בבשר לחי עגל, מרק בשר, פיסטוק וציר רימונים (78/48 שקלים, בהתאם לגודל המנה). מנה מפתיעה שבשיאה טעמים שמתפרצים בפה.
טאיזו - Taizu - דרך מנחם בגין 23, תל אביב, 053-7933705
חוויה אסתטית וקולינרית מיוחדת. טרטר דגי ים בטאיזו (צילום: איליה מלניקוב)
יאקימונו
יאקימונו היא מחלוצות המטבח היפני בארץ, עוד הרבה לפני שידעו לאיית כאן סשימי. יאקימונו היא מוסד קולינרי ותיק שלא זז מילימטר ברמת הביצוע מאז שנת 1994. החזון של אבי כהן ז"ל, המייסד והבעלים, היה להביא לארץ את הקולינריה היפנית בצורה המדויקת ביותר, בלי פשרות, בדגש על שימוש בחומרי הגלם הטובים ביותר ובראשם דגים, שהם ברמה הגבוהה ביותר שאפשר לדמיין. תשומת הלב לפרטים הקטנים ביותר היו ונותרו ערך עליון במסעדה והם ניכרים בכל מנה - סושי, דים סאם, מנות טמפורה ומנות טפאנייקי המוגשות בכלי אוכל יפניים בייבוא אישי ומלוות בשירות מקצועי ואישי. לאורך השנים זכתה יאקימונו בפרסים ובהערכה מקצועית רבה והיא לגמרי יפן בישראל, בלי חנופה לחך המקומי. יש גם גרסה כשרה במלון הילטון בתל אביב.
לא לפספס: גומה סושי – 4 כדורי אורז סימטריים עטופים בדגים נאים טריים טובלים ברוטב השף (60 שקלים) או ארוחת טעימות משתלמת ומגוונת ב-190 שקלים לסועד (זוג ויותר) כדי לחוות את מנעד המנות והטעמים של יאקימונו.
יאקימונו - שד' רוטשילד 19, נחלת בנימין, תל אביב, 053-5495208
רמה גבוהה ללא פשרות. ספיישל ריינבואו ביאקימונו (צילום: wolt ישראל)
פרונטו
אין ספק שהמטבח האיטלקי נכנס עמוק ללב ולחך הישראלי. ואם כבר במטבח איטלקי עסקינן אז אחת המסעדות האיטלקיות הטובות והוותיקות בעיר היא פרונטו, שהקים בזמנו הקולנוען הססגוני רפי אדר וכבר שנים מנהל ביד רמה השף דיוויד פרנקל, במבנה העתיק והיפה בפינת הרצל ואחד העם. המטבח האיטלקי הן הקלאסי והן המודרני באים לידי ביטוי בעיבוד מדויק ומוקפד, תוך אווירה כיפית ונעימה בלי פשרות על השירות, טיפול בחומרי הגלם או אופן ההגשה. או במילים שלהם – אוכל. תרבות. אהבה.
לא לפספס: מנות קלאסיות כמו קפלטי זנב שור פטריות יער צלויות ובצלים (125/65 שקלים) או ריזוטו מח עצם ירקות עונתיים, שקדי טלה וקרם שום שחור (132 שקלים).
פרונטו - Pronto - הרצל 4, תל אביב, 053-9378630
פופינה
פופינה היא מהמסעדות היותר צעירות ברשימה אך ללא ספק נחשבת אחת הטובות בעיר בזכות הרעננות שהיא מציעה. במבנה עתיק ומלא אופי בנווה צדק פתח השף היצירתי אוריאל קמחי, את פופינה המודרנית והציג קונספט חדש: במקום להגיש תפריט מסורתי של מנות ראשונות ועיקריות הרכיב קמחי תפריט מיוחד הנחלק לחמש קטגוריות הכנה - כבישה, אידוי, אפייה, צלייה ובישול ארוך. המטבח פתוח לעיני הסועדים ונערך דיאלוג ער בין השפים לבין האורחים. קמחי עצמו זוכה בשבחים ובפרסים בארץ ובעולם והוא נוהג לשתף פעולה עם שפים אחרים (וגם ייננים ויקבים) בשלל יוזמות קולינריות מה שמעיד על יצירתיות מחשבתית לא מבוטלת.
אסור לפספס: המבורגר שרימפס - לחמנייה מאודה ובה קציצת שרימפס, איולי, יוזו, חסה פריכה ובצל סגול מוחמץ (78 שקלים) בקטגוריית האידוי או קורן דוג – "נקניקיית" סקאלופ ושרימפס עטופה בבצק תירס, קייל, פולנטה רכה ופדרו חימנז מצומצם (82 שקלים) מקטגוריית הבישול הארוך. והכי טוב לצעוד במסלול ארוחת הטעימות שמציעים במקום הכוללת שבע מנות במחיר 305 שקלים לסועד.
פופינה - Popina - אחד העם 3, נווה צדק, תל אביב, 053-8093690
רעננות מלאת אופי. שולחן בפופינה (צילום: חיים יוסף)
הוטל מונטיפיורי
בבניין רומנטי בן יותר מ-100 שנה שוכנת מסעדת הוטל מונטיפיורי (ומעליה חדרי המלון הבוטיקי) והיא מסמלת את פועלם של המסעדנים ובני הזוג לשעבר רותי ומתי ברודו וקבוצת R2M שהקימו. השניים הביאו לתל אביב שירות מוקפד וקולינריה משובחת בווריאציות שונות ועם השראות והשפעות מגוונות והכל ברמת הביצוע הגבוהה ביותר. הוטל מונטיפיורי היא מסע קלאסי לתרבות קולינרית ולא רק לאוכל טוב. העיצוב, השירות, המגוון, ההגשה והאווירה מרכיבים ביחד את אחת החוויות הכי טובות שיש לעיר להציע.
אסור לפספס: הרפרנס של המסעדה הוא למזרח הרחוק עם מנות כיפיות כמו גיוזה סרטנים, קרם טום ים, חציל במיסו פיסטוקים (68 שקלים) או נאמס קטנים (48 שקלים) לצד מנות אירופאיות קלאסיות בביצוע מוקפד בהן צלע חזיר עם בייקון, מנצ'גו ונקטרינה (118 שקלים), ספייר-ריבס (128 שקלים), פילה בקר וכבד אווז, "טורנדו רוסיני" (186 שקלים). אגב, ארוחות העסקית בצהריים בהוטל מונטיפיורי הן מהמשתלמות בעיר.
הוטל מונטיפיורי - Hotel Montefiore - מונטיפיורי 36, תל אביב, 053-9379613
חוויה תל אביבית מושלמת. ספייריבס חזיר בהוטל מונטיפיורי (צילום: שירן כרמל)
שילה
שילה היא מסעדת שף המתמחה בדגים ופירות ים (יש גם בשר) וגם מוכרת בזכות האווירה השמחה ששוררת בה, הרבה בזכות הבר השוקק והפעיל שבה. את המסעדה המצליחה פתח השף שרון כהן (קפה אירופה, שיפודי אירופה, פלורנטין האוס) לפני יותר מעשור ומאז הספיקה להפוך למוסד קולינרי של ממש ולקטוף פרסים ושבחים. התפריט מבוסס על חומרי גלם מקומיים, עונתיים והרבה יצירתיות קולינרית.
אסור לפספס: קוויאר מנחל דן לפי משקל לפתיחת הארוחה (מ-69 שקלים לחמישה גרם), כי זו מנה שלא רואים בכל מקום ובכל מקרה חיים רק פעם אחת לא?
שילה - Shila - בן יהודה 182, תל אביב, 053-9443260
קורדרו
מסעדת השף הצעירה ביותר בכתבה היא מסעדת Cordero השוכנת במקום שבו פעלה בעבר מסעדת בליני המיתולוגית, במתחם סוזן דלל הרומנטי בנווה צדק. מסעדת קורדרו מציעה מנות עם מרכיבים טריים ועונתיים, בהם פירות ים, בשרים, גבינות פירות, ירקות ועוד. רובם מגיעים מחקלאים מקומיים, חלקם אף מגיעים משוק הכרמל וחלק מיובאים מחו"ל. המקום מעוצב בסגנון אירופאי קלאסי ויש גם רשימה מכובדת של יינות מצרפת, ספרד, איטליה וישראל שנבחרו בקפידה ובצורה מותאמת למנות ולאווירה. לצד מנות בהשראת מטבחים מלאי תשוקה של ספרד, דרום איטליה ודרום צרפת מגישים במקום מנות טאפאס קטנות (מ-18 שקלים למנה של אויסטרים, דגים מעושנים, מולים פיקנטיים, גבינות בוטיק, ירקות צלויים, פוקצ'ות, מאפים ועוד) ועורכים מידי פעם אירועי הפנינג צעירים ופחות מכופתרים במרפסת הפונה לרחבה המדהימה.
לא לפספס: פולנטה קון אנימלה די ויטלו - פולנטה מתירס טרי עם שקדי עגל, פטריות יער ופרמזן (68 שקלים) או קאסרול דה לה מר - קדירת פירות ים עם רוטב בויאבז (118 שקלים).
קורדרו - CORDERO - יחיאלי 6, נווה צדק, תל אביב, 053-9368138
להזמנת שולחן בקורדרו - CORDERO
וגם תפריט מוקפד של יינות. לה_גאטו_או_פרומאג בקורדרו (צילום: ולדי סולו)
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת