ירוק בעיניים, טעים בפה. מסעדת רוטנברג, גשר. צילום: אפיק גבאי
עונת החגים בפתח ואיתה גם עונת הנדידה והטיולים, במיוחד השנה כשאין חו"ל באופק. אז אם אתם נופשים בצימר רומנטי, יוצאים לחופשה משפחתית או מטיילים עם חברים – ליקטנו עבורכם המלצות של אטרקציות לצד מסעדות מיוחדות בגליל שישדרגו לכם את החופשה הקרובה. כולן מסעדות שף מוכרות ואיכותיות שנמצאות במקומות אסטרטגיים ומציעות אוכל ברמה גבוהה וחוויה קולינרית מקיפה.
במיוחד השנה שכל החגים חלים בסוף השבוע השנה ומתחברים לחופש ארוך ומפנק שפותח אופציות, מתבקש במיוחד לטייל ולהתפנק. כמו כן, מזג האוויר במהלך סוף ספטמבר ותחילת אוקטובר אמור להיות נינוח וידידותי למשתמש. אם שכנענו אתכן ואתכם – הנה ההמלצות השוות שלנו.
לכל המסעדות בגליל העליון
מסעדות שף בצפון - הרשימה המלאה
הסטייק המושלם: פרויקט מיוחד לסוכות 2020
מסעדות מומלצות לכל המשפחה
סלט איטלקי של שאטו דה רואה. צילום: חיים יוסף
שאטו דה רואה, מעיליא – טיול רומנטי במבצר
כמה פעמים בחיים תזכו לאכול בתוך ארמון מלך אמיתי? זה בדיוק מה שמציעים במסעדת שאטו דה רואה (ארמון המלך בצרפתית) הנמצאת בכפר הנוצרי מעיליא בגליל המערבי. המסעדה האיטלקית ים-תיכונית הגדולה והמרווחת היא בעצם חלק מקומפלקס שכולל גם חדרי אירוח, בר, מרתף יין והרבה שרידים מרשימים. כל זה בתוך אתר ארכיאולוגי עתיק מוקף נוף מרשים וירוק.
שיק גלילי. שרימפס במסעדת שאטו דה רואה. צילום: חיים יוסף
מה אוכלים? שאטו דה רואה, מבנה צלבני בן 400 שנה, שופץ בידי סלמה ולביב עסאף ויש בה שילוב של שיק איטלקי ושיק גלילי. על התפריט אמון השף אליאן ליוס, בעל 30 שנות ניסיון במסעדות באיטליה. זה לגמרי המקום לרומנטיקה עם שיק אבירי. התפריט כולל מנות קלאסיות כמו קרפצ'ו סלמון או קרפצ'ו פילה בקר המוגש עם בורטה, כמהין וארטישוק; פולנטה או ריזוטו עם פירות ים; מנות פסטה; פילה בקר עם מיני פטריות לצד מנות גליליות או שילוב של מזרח-מערב כמו שרימפס עם קרם חומוס או בשר כבש עם פריקה וצנוברים.
אווירה עתיקה בשאטו דה רואה. צילום: אפיק גבאי
איפה מטיילים? מתבקש לעלות למבצר המונפורט (או מונפור כפי שצריך לומר) ולהישאר באווירה מבצרית ימי ביניימית. זהו אתר ארכאולוגי עם שרידי מבצר צלבני מתקופת ממלכת ירושלים בארץ ישראל. המבצר בנוי מעל ערוץ נחל כזיב והוא מוגדר גן לאומי בתוך שמורת הטבע נחל כזיב. הטיפוס לא קל אבל הנוף פרייסלס. הכניסה בחינם.
שאטו דה רואה - Château du Roi - מעיליא, 0539373079
פלוקה, עכו – העיר העתיקה לכל המשפחה
Flooka היא מסעדה חדשה יחסית בעיר העתיקה בעכו ובה מתמחה השף סעיד שאמי בפירות ים ובדגים, גם כאלו שלא תמצאו בשום מסעדה אחרת למשל קלמרי שלמים צרובים, דגי בקלה, שרימפס של מים עמוקים ועוד. שאמי, שלמד אצל אורי בורי ובמסעדות רבות בארץ ובעולם (באילת, בלונדון ועוד) מציע מנות מקוריות של דגים ופירות הים המגיעים כל יום מרציף הדייגים הסמוך בשילוב ירקות, פירות ועשבים מהשוק שנמצא מעבר לכביש.
מאכלי ים עם נגיעות יצירתיות. פלוקה, עכו. צילום: סעיד שאמי
מה אוכלים? שאמי, יליד עכו, בחר בקונספט שמוכר לו מהבית: מאכלי ים בסגנון ערבי שאמי וגם מנות עם נגיעות מיוחדות שלו, כשהיצירתיות היא העניין המרכזי. התפריט משתנה בהתאם למה שנותן הים ולתבואת השדה, בין היתר יש בפלוקה חומוס דגים - חומוס ביתי עם נתחי פלמידה אדומה מוקפצים בשמן זית ותבלינים; סרדינים מפולטים; קלמרי טרידי - טבעות קלמרי עם גרגרי חומוס, תבלינים, יוגורט ושום, טייק אוף על מנה מסורתית מהמטבח הלבנוני; דגי ים בגריל או בטיגון עמוק לצד פריקה; ועוד. וכמובן מנעד הספיישלים והמנות המשתנות נרחב ודינמי אז תבואו מוכנים להיפתח.
איפה מטיילים? שאמי הוא יליד ותושב עכו ובדיוק כמו הילדים בסיכון שהוא מלמד בישול באורט בעיר – גם הוא קפץ מהחומה לים כשהיה בגילם ("מי שלא קופץ – לא עכואי", הוא אומר). לכן הוא ממליץ בחום לטייל (גם בלי הקפיצה המסורתית) לאורך הים בעיר ולשלב ביקור בכמה אתרי מורשת. לקראת החגים אף מציעים את כל אתרי התיירות בעכו העתיקה בכרטיס אחד בעלות של 40 שקלים למבקר. האתרים הכלולים בכרטיס: אולמות האבירים ושדרת האומנים, החמאם הטורקי, בית כנסת ומרכז מבקרים רמח"ל, מנהרת הטמפלרים, מוזיאון עוקשי ומוזיאון אוצרות בחומה. רובם קרירים ונעימים לביקור בכל מזג אוויר ומרגישים בכולם איך ההיסטוריה המדהימה של העיר עכו קמה לתחייה.
פלוקה - Flooka - סלאח א דין 14, עכו העתיקה, 0539417087
ביסטרו צרפתי בגליל. מסעדת אלומה. צילום: אנטולי מיכאלו
אלומה, מעלות – סיור זוגי במעיין וביסטרו צרפתי
אלומה הוא ביסטרו צרפתי ותיק ומוקפד בלב מעלות תרשיחא. השילוב אמנם לא נשמע טבעי אבל הוא טבעי לגמרי כבר כשני עשורים. בביסטרו הגלילי-אירופאי שמוביל עלאא סוויטאת (השותף גם ברשת גלידה בוזה הכיפית) מביאים לצלחת את המיטב שיש לגליל להציע בעזרת טכניקות הכנה קלאסיות בדגש על חומרי הגלם הכי גליליים שיש בעונתם – בשר, דגים, פירות ים, ירקות ועשבי תבלין. התפריט מורכב ממנות קלאסיות שמזוהות שנים עם המסעדה הרומנטית המעוטרת בנרות לצד מנות מתחדשות ומתחלפות.
מה אוכלים? לאחרונה נכנסו לתפריט מנות עדכניות כמו טרטר טונה טרייה המוגש עם אבוקדו ואננס טריים; רולדת עוף עם בצל סגול לצד סלט עגבניות חריף וטחינת אל ארז, מנה מהמטבח הגלילי; וקינוח חדש - שטרודל תפוחים לצד קרם ברולה לואיזה וגלידת יוגורט. המנות החדשות מוגשות לצד הוותיקות פטה כבדי עוף עם ריבת דלעת וטוסטונים; סינטה עגל; נתח קצבים; פסטה שחורה עם שרימפס, קלמרי סגול וגרגרי חומוס; טורטליני עם גבינות רכות ועוד קלאסיקות על זמניות.
משלבים טבע ומתוק. מסעדת אלומה. צילום: אנטולי מיכאלו
איפה מטיילים? אפשר לשלב את הביקור במסעדת בסיור מודרך של אמנון גופר בעקבות הפולקלור הייחודי של תרשיחא, ולשלב כמובן ליקוק גלידה בבוזה הנמצאת במורד הרחוב. אם אתם שוחרי טבע - סעו לעין חרדלית הנמצאת במרחק נסיעה קצר. זהו אחד המעיינות המערביים של נחל כזיב. בעקבות הגשמים הברוכים של חורף 2020, המקום שופע מים ואפשר לשכשך בכמה בריכות ובערוץ נחל בתוך סבך של ג'ונגל ים תיכוני צפוף ומצל. המקום הוא גן עדן לכולם.
עלאא סוויטאת מאלומה ממליץ על עוד כמה אפשרויות: "בשבתות מתקיים בתרשיחא שוק פירות וירקות שמתחיל בכיכר המרכזית של תרשיחא. זהו שוק ססגוני המשלב דוכנים של פירות, ירקות, בשמים, בגדים ועוד, הכי פשוט והכי גליל שיש.
אפשרות נוספת היא לבקר במבצר יחיעם בקיבוץ יחיעם וכעת בשל מגבלה על כמות המבקרים יש להירשם מראש לביקור באתר הגן הלאומי. המבצר הוקם במאה ה-12 על ידי מסדר האבירים הטבטוני, נהרס ב-1265 ונבנה מחדש בידי דאהר אל-עומר שהיה שליט הגליל במאה ה-18. דאהר היה בדואי וביצר ערים רבות באותה תקופה, כולל את עכו. שרידי המבצר המרשים מהתקופות הצלבנית והעות'מנית וממנו נראה הגליל המערבי במלוא תפארתו. המלצה אישית נוספת היא ביקור בחצר המלכה – בירה מלכה. אם אתם מטיילים בשישי או בשבת תעצרו לפני או אחרי המבצר לכוס בירה צוננת של הבירה המלכותית של הגליל".3
אלומה - אלון 16, מעלות-תרשיחא, 0534294071
מזווה חדש ומלא מעדנים במסעדת רוטנברג. צילום: אפיק גבאי
רוטנברג, גשר – פיקניק משפחתי בחוף השקט
מסעדת רוטנברג, ליד קיבוץ גשר, היא מסעדת שף שבה מגישים מנות מגוונות בדגש על חומרי גלם עונתיים ומקומיים ואזוריים. במסעדת רוטנברג מאמינים במטבח עונתי ולכן התפריט משתנה מידי עונה ותקופה. המסעדה גם מחוברת לטבע הסובב אותה ואף מציעים בה לקחת את הארוחה איתכם לפיקניק. אפשר כמובן לאכול במקום מנות כמו דלעת צלויה מהגינה, פריקה עם יוגורט קשיו ועשבים, נתח טלה חי-בריא עם פריקה ועשבים, סלט שזיף צרוב בגריל ועוד מנות מקוריות וייחודיות.
מה אוכלים? "יש שני שינויים משמחים קורים במסעדת רוטנברג", אומרים הילה סהר רונן ויזהר סהר שמובילים את המסעדה, "הראשון, בחודשיים האחרונים רצינו להשלים את החוויה למי שמגיע להתארח ברוטנברג והחלטנו לפתוח חנות מזווה. בחלל הפנימי של המסעדה נבנו מדפים רבים המציעים כעת שפע של צנצנות ובקבוקים ובהם כבושים, מחמצים, ריבות ומיובשים מתוצרת עצמית, הכול מחלקות האדמה מסביב למסעדה". בנוסף אפשר למצוא במזווה החדש מגוון רחב של מעדנים שיזהר והילה הבעלים אוהבים למשל תוצרת מקומית של משפחת המגדלים והיצרנים של המסעדה, אלכוהול של מזקקת יוליוס, שמן זית של ריש לקיש, גבינות ממחלבת ברקנית, טוניק מקומי תוצרת נעמה שטרנליכט ואפילו את בלנד הקפה תוצרת קפה אנין. את כל אלו אפשר לקחת לטיול או לצימר.
אוכלים בטבע. סלסלת פיקניק של רוטנברג. צילום: אפיק גבאי
איפה מטיילים? הילה ויזהר ממליצים על מקום צונן ומרענן באחד האזורים הלוהטים ביותר בארץ - הגן הלאומי כפר נחום. "הוא היהלום הנסתר של ימת כנרת. תמצאו כאן מעיינות ואתרי טבע, תל מקראי ושרידי כפר יהודי מימי בית שני, בית כנסת קדום וכנסיות שהעולם הנוצרי כולו נושא את עיניו אליהן. הכל, בצמוד לחופים ולפינות מוצלות שטובלות בירוק עד", ממליצים הילה ויזהר, "יש במקום עושר ארכיאולוגי כל כך גדול שאפשר לבלות כאן יום שלם. כנסיית 12 השליחים שניצבת שם כיום מקושטת בפרסקאות מפילי לסת והיא לא רק שווה ביקור, אלא גם דרך נהדרת להצטנן מהחום".
חוף כפר נחום הוא אחד החופים המומלצים אך הלא מוכרזים של הכנרת. יש בו שקט אינסופי מהול באווירה משכרת ואוושת הגלים וזהו אחד המקומות היותר יפים לאורכה של הימה הגלילית. "זה בהחלט לוקיישן מושלם לסלסלת הפיקניק שלנו, שכוללת בשרים כבושים מעשה ידינו, גבינות של מחלבת ברקנית, אנטיפסטי, סלט גינה, מאפים, לחמים ובקבוקים קרים של יין וסן פלגרינו", הם אומרים.
רוטנברג - גשר, 0539443272
ארוחת בוקר במסעדת בית שלום. צילום: לירז פאנק
בית שלום, מטולה – גלריה ומפלים לכל המשפחה
בית שלום היא מסעדת בוטיק בתוך מלון בוטיק במטולה, המושבה הצפונית. בית שלום משלב עיצוב מודרני בתוך בתי האבן העתיקים, מראשוני המבנים במושבה. במקום יש 13 סוויטות וחדרי אירוח בוטיק לזוגות, כשכל חדר מעוצב כמוזיאון תקופתי. ובחלל הזה פועלת גם מסעדה שבה מגישים את עוגת התפוחים המיתולוגית של הסבתא יוכבד, עוגה שהמתכון שלה הוא סוד שעובר במשפחה מאמא לבת ואנשים מגיעים מכל הארץ בשבילה.
עוגת התפוחים של מסעדת בית שלום. צילום: אסף רונן
מה אוכלים? במסעדה מגישים גם מנות של תפריט שאמי (סורי-לבנוני) כמו אוסובוקו טלה, דגים טריים מהדן, באבא גנוש, סלט פטוש לבנוני, לחימעג'ון, פטאייר ועוד, לצד מנות טבעוניות וצמחוניות של השף של בית שלום, מוסטפא סלילי. וכמובן ללנים מוגשת ארוחת בוקר מפנקת.
איפה מטיילים? עירית הוד מבית שלום ממליצה על שלוש אופציות בהתאם למרץ שיש לכם בחופשה הזוגית הרומנטית. הראשונה לא תדרוש מכם לצאת את פתח המלון - גלריית בית שלום. בית שלום מציע לאורחיו גלריית אמנות שבה מוצגות עבודותיה של מרים הוד. בהזמנה מראש לאורחי המלון והמסעדה מוקרנים בגלריה שני סרטים דוקומנטריים (רבע לשמונה ושושלת פיין).
למי שמרגיש חיבור לטבע ממליצה עירית לטייל למפל הטחנה. "לפני כמה חודשים נחנכה טיילת מרהיבה במטולה המשקיפה על המפל. זו פינת נוף קסומה שמנגישה את מפל הטחנה לתצפית מלמעלה - בדיוק כמו בתמונה. לאלה שיש קצת יותר זמן מומלץ לבוא ולטייל בשמורה על ארבעת מפליה. כשעה וחצי הליכה איטית ומרוממת נפש. מומלץ להתחיל את המסלול מהשער העליון ולרדת במורד השמורה עד לנקודה הדרומית".
הגלריה של בית שלום. צילום: אסף רונן
ולמי שמחפש משהו לוקאלי עם סיפורים מעניינים ממליצה עירית לצאת לסיור מודרך שמארגנים במועצה. "הכי טוב להכיר מקומות דרך מי שחי אותם. דוד אזולאי ראש המועצה של מטולה מעביר לאורחים המתארחים במלונות מטולה סיורים מרתקים עם היסטוריה וסיפורים עסיסיים על מושבה החיה בשגרת חירום", ממליצה עירית בחום.
בית שלום - הראשונים 28, מטולה, 0539443322
להזמנת שולחן בבית שלום
פותחים שולחן במסעדת איסקנדר. צילום: עדי פרץ
איסקנדר, נהר הירדן – על הגריל אחרי הקייאקים
אוכל ומים זורמים הם שילוב מנצח. מסעדת איסקנדר נמצא באתר רפטינג נהר הירדן ומגישים בה מנות בשר וגריל בניחוח טורקי בהם בשרים, דגים, מאפים ועוד. ובנוסף, איסקנדר כשרה למהדרין אז היא מתאימה למשפחות מורחבות ולקבוצות חברים. מתקיים במסעדה שילוב נדיר של אטרקציה בתוך מסעדת שף ולהיפך. התרגלנו שבאטרקציות יש בדרך מזנון דלוח, הפעם הסיפור שונה וזה יעד מושלם לחופשה משפחתית או חברית.
מה אוכלים? כל ארוחה כאן מומלץ לפתוח עם לוואש (מאפה מסורתי מהמטבח הטורקי) לצד מנות כמו חציל בלאדי, לחמעג'ון, חומוס, סלט פטוש ועוד. לעיקרית אפשר לבחור בקבב, צלעות או בפלטת בשרים זוגית הכוללת אנטרקוט, פרגית וקבב לצד תוספות. יש גם מנות דגים של פורל, סלמון או אמנון.
רן גיגי, הבעלים של מסעדת איסקנדר, מספר כי לקראת החגים נערכו כמה שינויים במקום. "הרחבנו את המסעדה באופן משמעותי. מאפשר לנו במיוחד בימים אלו לתת ללקוח חוויית אירוח מושלמת תוך הקפדה על מרחק בין הסועדים. לתפריט התווספו לאחרונה מנות לצמחונים כמו פורל בלאדי ממולא בשיני שום, עלי דפנה עם שמן זית לצד ירקות קלויים. לחובבי הבשרים הוספנו מנה משתלמת במיוחד של פלטת מיקס בשרים הכוללת 800 גרם של כל טוב. אמנם מוגדרת כפלטה זוגית אבל יכולה להספיק גם ליותר סועדים", אומר רן.
איפה מטיילים? רן ממליץ להישאר קרוב וליהנות מהמים. "באשר לבילויים באזור אז למי שלא יודע איסקנדר שוכנת בתוך מתחם האטרקציות הגדול בצפון - רפטינג נהר הירדן. אפשר לעשות אצלנו שיט, אומגה לירדן, פיינטבול, רייזרים וגם מתחם נינג'ה חדש שנפתח ממש בימים אלו. כל הפעילויות באוויר הפתוח ואל מול הנוף המשכר של הירדן", הוא אומר.
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת