מרק עגבניות וגזר של טנדורי (צילום: יפית בשבקין)
אפשר להדחיק את זה, אפשר לרוץ לים לתפוס גלים אחרונים ואפשר לקחת נשימה ולצלול למטבח להכין מרק ירקות לכבוד חורף 2020. נכון, הסתיו בקושי כאן והימים עוד חמים ולחים אבל זה מתקרב וצריך להיות מוכנים. בסוף השבוע הקרוב נעבור לשעון חורף (בלילה שבין 24 ל-25 לאוקטובר) והימים המתקצרים יכניסו את כולנו סופית לאווירת העונה.
ירקות הם מלכי המרקים. כמעט מכל ירק אפשר להפיק מרק מצוין, משביע ובריא. כדאי להעדיף ירקות בעונתם כדי להפיק את מירב הוויטמינים והמינרלים שיש להם להציע כשהם בשיאם. הנה 4 מתכוני ירקות משובחים שמתאימים לכל מצב. חורף בריא
המרקים הכי שווים במסעדות
עולם ומלואו: הסודות של המרקים
יום הפסטה: איך מכינים פסטה מושלמת?
מרק עגבניות וגזר
מרק עונתי מחמם ועז צבע וטעם, באדיבות השפית רינה פושקרנה מייסדת רשת מסעדות טנדורי
מצרכים ל-8-6 מנות (דרגת קושי: בינונית, משך הכנה: כשעתיים)
1 ק"ג עגבניות טריות מרוסקות
4 כפות שמן
2 כפות שום כתוש
4 גזרים מבושלים ומרוסקים
2 כפות רסק עגבניות
100 גרם קמח לבן
1 כף סוכר
2 כפות מלח
1 כפית פלפל לבן
2 ליטרים ציר ירקות (הוראות הכנה בהמשך)
2 כפות קרם פרש לקישוט
2 כפות כוסברה טרייה קצוצה
מצרכים לציר ירקות:
2 בצלים
2 מקלות סלרי
2 גזרים ולשים בצד
1 כף ג'ינג'ר טרי כתוש
8 גרגירי פלפל שחור
2 עלי דפנה
2 ליטר מים
לבשל לסנן את המים בלבד ללא יתר המרכיבים
אופן ההכנה:
1. לחמם שמן במחבת, להוסיף את השום ולהשחים, להוסיף קמח ולטגן היטב כ-2 דקות. יש לשים לב היטב שלא יווצרו גושים בקמח.
2. להוסיף את העגבניות ולטגן כ-5 דקות נוספות.
3. להוסיף את הגזר ולבשל כ-2 דקות ולאחר מכן להוסיף רסק עגבניות ו-2 ליטרים מציר הירקות ולבשל על לריכוך כל הירקות.
4. להוסיף מלח, פלפל לבן וסוכר ולבשל יחד כ-2 דקות נוספות.
5. להגיש מעוטר בכוסברה טרייה, קרם פרש וקרוטונים (אופציה).
מרק כתום
רשת קפה גרג משיקה בסניפיה מגוון מרקים מפתיעים לימים הקרים (רק ב-15 שקלים למנה במהלך דצמבר) ואי אפשר בלי מרק כתום עונתי, באדיבות השף הראשי אלעד אמסלם.
מצרכים לכ-6 מנות (דרגת קושי: קלה, משך הכנה: כשעה):
1 בצל חתוך דק
250 גרם דלעת מגורדת
250 גרם דלעת קוביות
50 גרם סלרי
200 גרם תפוחי אדמה מקולף ומגורד
1.5 ליטר מים
150 גרם רסק עגבניות
25 גרם מלח
קורט פלפל שחור טחון
10 גרם מיץ לימון
20 גרם סוכר
60 גרם שמן
50 גרם אבקת מרק עוף פרווה
אופציה לשדרוג - 3 יחידות קובה מוכנות ממולא פירה או פטריות (להשיג מוכן ברשתות המרקט).
הוראות הכנה:
1. מטגנים בסיר בצל וסלרי.
2. מוסיפים את קוביות הדלעת לטיגון של 2 דקות ולאחר מכן מוסיפים את רסק העגבניות ואז את כל המרכיבים.
3. מבשלים כ-45 דקות עד ריכוך הדלעת, טוחנים ומגישים (אפשר בתוספת קובה שבושלה שנפרד לפי הוראות היצרן).
מרק כתום של קפה גרג (צילום: דן פרץ)
מרק ארטישוק ירושלמי
מתכון של השפית מיטל שיר בעלת "הבישולים של מיטל" במושב עידן, שמוכרת אוכל מוכן בכל מושבי הערבה התיכונה. לדבריה, "הקסבייה הוא ירק שורש נהדר שגדל בתקופת החורף כך שזה בדיוק הזמן למרק ממנו".
מצרכים ל-7-6 מנות (דרגת קושי: קלה-בינונית, משך הכנה: כשעתיים):
3 בצלים בינוניים
3 שיני שום
3 גזרים
850 גרם ארטישוק ירושלמי *ראו טיפ על קילוף בתחתית המתכון
2 תפוח אדמה בינוניים
2 גבעולי סלרי
¾ כף מלח
¼ כפית פלפל לבן
¼ כפית פלפל שחור
עירית קצוצה (לא חובה)
2 כפות שמן זית או קנולה
הוראות הכנה:
1. משמנים ומטגנים בסיר את הבצל והמלח בלבד. מומלץ לטגן כ-30 דקות עד שהבצל מזהיב כדי שהוא יגיר מתיקות טבעית.
2. בינתיים מקלפים וחותכים את שאר הירקות לקוביות. אין צורך בחיתוך קטן ומדויק מכיוון שבסוף טוחנים הכל בבלנדר מוט.
3. לאחר שהבצל זהוב יש להוסיף את הפלפל הלבן, השחור ואת שיני השום ולטגן חמש דקות.
4. לאחר מכן יש להוסיף את המרכיבים הנותרים ומים רתוחים בגובה של כשלושה ס"מ מעל הירקות ולבשל כ-45 דקות נוספות, עד שכל המרכיבים מתרככים.
5. דגים עם מלקחיים את הגזר והסלרי ומוציאים אותם החוצה. את היתר טוחנים בסיר בעזרת בלנדר מוט. להגיש עם עירית קצוצה מעל.
*טיפ לקילוף הקסבייה: לחתוך החוצה את כל "הזרועות" מהחלק המרכזי. את החלק המרכזי קולפים בקולפן ואת "הזרועות" קולפים בעזרת סכין טורנה.
מרק קסביה של מיטל שיר הערבה התיכונה (צילום: יח"צ)
מרק לחשו מרוקאי
מתכון של דינה דגן, מסעדנית ושפית, המבשלת בביאנקיני - מסעדה מרוקאית אותנטית הפועלת בלב כפר הנופש ביאנקיני שבצפון ים המלח את המרק המרוקאי שהיא מכירה היטב מילדותה.
מצרכים לכ-6 מנות (דגרת קושי: קלה, משך הכנה: כ-40 דקות):
2 כוסות סולת
5 כוסות מים
שן שום כתוש
מעט שמן
פטרוזיליה או כוסברה לפי הטעם
מלח (או מלח מתובל)
כחצי כפית פפריקה מתוקה
אופציונלי: חצי כפית פפריקה חריפה
הוראות הכנה:
1. מבשלים בסיר את המים עם השום, השמן ושאר התבלינים, כאשר אלו בעצם המים של המרק.
2. כשהנוזל מגיע לרתיחה מוסיפים את הסולת בהדרגה תוך כדי ערבוב. חשוב לערבב כל הזמן למנוע גושים.
3. מבשלים כחצי שעה עד שהסולת רכה ומגישים.
מרק לחשו של מסעדת ביאנקיני (צילום: יח"צ)
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת